Sterk investeringssignaal voor deze groeiende tech market

Digitale veiligheid is hot en big business. Chinese hackers zijn een groot probleem voor de veiligheid van online gegevens en geldtransacties.

In oktober 2015 kwam McKinsey met een rapport naar buiten dat het belang van technologische ontwikkeling benadrukte. Banken die de tech-boot missen, zouden tot 60% van hun winsten zien verdampen.

Vooral Rusland heeft een probleem met cybercrime. Online geldtransacties en gegevensuitwisseling is er erg ingeburgerd. De Russische banken golden begin jaren 2000 als frontrunners in de digitalisering van hun dienstenpakket.

Die pioniersstatus lijkt ten koste gegaan te zijn van een performant veiligheidssysteem. In 2015 verloor de Russische economie maar liefst 3.3 miljard USD aan cyberaanvallen. Dat zo’n 0.25 % van het BBP.

Dat berekende Group-IB, een internationale joint-venture van Microsoft gevestigd in Moskou die gespecialiseerd is in forensisch onderzoek naar cybercrime.

Het zou voornamelijk om DDoS-aanvallen gaan, waarbij een botnet of een cel van meerdere personen een computer of computernetwerk overbelasten, en zo onbruikbaar maken.

In 2015 werden ruim 1000 DDoS-aanvallen op financiële instellingen geregistreed.

Het wegwerken van de schade van zulke cyberaanvallen kostte de Russische banken vorig jaar ruim 1 miljard USD. Er vallen dus wellicht bijzonder hoge yields te vangen in (Russische) cyberveiligheidstechnologie.

Een belangrijk investeringssignaal dus.

Bron: Group-IB

Foto: ING Nederland