Newsmonkey deed vorig jaar kapitaalverhoging aan 20 euro per aandeel en koopt nu crowdfunders uit voor amper 11 euro per aandeel

Newsmonkey heeft crowdfunding in België op de kaart gezet. Via een uiterst succesvolle campagne werd er bij 1.488 investeerders een bedrag van 315.050€ opgehaald.

Wouter Verschelden, ex-hoofdredacteur van De Morgen, had de centen op zak om een nieuwe start-up in de mediasector uit te rollen.

Geen makkelijke opdracht in een sector waar zelfs gevestigde partijen het moeilijk hebben.

Maar wie investeert in start-ups kent en omarmt de risico’s.

Je weet dat de meesten het niet halen en je met lege handen achterlaten.

Die verliezen zouden echter ruimschoots gecompenseerd worden door je winnaars die dan een multiple van je inleg opleveren.

Newsmonkey is zo’n winnaar.

De laatste update, die in januari naar de investeerders werd verstuurd, meldt het volgende:

“Newsmonkey took giant steps in growing to take the #1 position as the ‘generation Y’ news brand in Belgium.

We’ve managed to attract more than 1,5 million unique visitors by the end of 2015, with a record month November, attracting 1,9 million uniques that month.”

En die stijgende bezoekcijfers en unieke marktpositie lijkt zich ook te vertalen in financiële prestaties.

Al is het moeilijker om daar een correct beeld van te krijgen.

De belofte om driemaandelijks een update te geven, werd helaas nooit nagekomen.

Het begon nochtans allemaal goed:

“Met deze nieuwsbrief willen we jullie iedere 3 maanden op de hoogte houden van het reilen en zeilen van Newsmonkey en Definitive Groove (de vennootschap achter Newsmonkey). Jullie krijgen een zicht op de evolutie in bezoekerscijfers en een overzicht van onze financiële & commerciële resultaten.”

De laatste keer dat er over cijfers werd gesproken, was begin 2015 en toen werd enkel de volgende info gedeeld:

“De resultaten zijn er: steeds meer grote klanten kiezen voor onze formule van native advertising. HP, Opel, Samsung, Belfius, Volkswagen, Hello Bank, Red Bull, Samsung, Warner Brothers, AS Adventure, … het zijn maar enkele van de namen die kiezen voor newsmonkey om een online publiek te bereiken. En nog belangrijker: ze keren tevreden terug.

Wij zijn er vast van overtuigd dat we in 2015 break-even zullen draaien, en dat we op een jaar tijd een solide basis gelegd hebben voor een rendabele site in Vlaanderen. In november en december 2014 waren we in staat om 80 procent van onze kosten te dekken. Dat laatste stapje richting winst zullen we dit jaar zetten.”

Begin 2015 had men dus de verwachting om dat jaar reeds break-even te draaien. Een knappe prestatie in het tweede jaar van je bestaan.

Break-even in 2015 en groeiende winstcijfers in de jaren nadien.

De toekomst oogt positief en investeerders van het eerste uur, waaronder de crowdfunders, delen automatisch mee in de winsten die volgen.

Tot er deze week de volgende mail in de mailbox verscheen:

“Vandaag melden we je dat de participatie van de 1488 crowdinvesteerders verkocht is aan één groep investeerders en oprichters van het eerste uur, verenigd in News Invest. Deze heeft de meerderheid van de aandelen verworven binnen de vennootschap Definitive Groove, de uitbater van het nieuwsmerk newsmonkey. Daardoor zijn de minderheidsaandeelhouders, waaronder MyMicroInvest Finance, verplicht om hun aandelen te verkopen in overeenstemming met de volgplicht, bepaald in de aandeelhoudersovereenkomst. De aandelen worden overgekocht aan een prijs van 11 EUR per aandeel, wat een premie van 10% betekent op de uitgifteprijs iets meer dan twee jaar geleden.”

Newsmonkey is verkocht!

Aandeelhouders krijgen 11 euro per aandeel. Een meerwaarde van 10% op de investering. Dat is bijzonder mager gezien het enorme risico.

Bovendien hanteert MyMicroInvest een fee van 12% waardoor aandeelhouders de facto minder dan hun inleg terugkrijgen!

Oprichter Wouter Verschelden ziet er blijkbaar geen graten in:

“Wij zijn trots dat newsmonkey waarde gecreëerd heeft, en vandaag z’n plek heeft veroverd in het Belgische medialandschap. Bedankt aan alle investeerders”.

Van de “waarde die is gecreëerd” hebben de crowdfunders in ieder geval niets gemerkt.

Via Twitter en Facebook geeft Wouter Verschelden aan begrip te hebben dat sommigen teleurgesteld zijn in het resultaat, maar wijst vooral naar de 12%-commissie die Mymicroinvest in rekening brengt.

Op Facebook reageert hij wel “weet te hebben van een verkoop, maar dat is iets anders dan beslissingsmacht hebben.”

Hij lijkt te impliceren dat hij ook maar gewoon aandeelhouder is en net zoals de crowdfunders verplicht is om zijn aandelen aan deze lage prijs over te dragen.

Tot hij plots opduikt aan de andere kant.

Want Wouter Verschelden blijkt ook schuil te gaan achter News Invest, de mysterieuze koper van Newsmonkey (of Definitive Groove want dat is eigenlijk de officiële naam van de vennootschap).

Wouter Verschelden en enkele aandeelhouders van het eerste uur gaan namelijk via News Invest de aandelen van Definitive Groove overnemen.

Ze kopen de aandelen op deze manier eigenlijk van zichzelf.

Wie investeerde in de crowdfundingcampagne, krijgt te maken met de volgplicht waardoor zij verplicht zijn hun aandelen mee te verkopen bij een overname.

Op het eerste zicht, lijkt daar weinig kwaad in te zitten.

Als het bedrijf verkocht wordt, verkopen alle aandeelhouders en je krijgt allemaal dezelfde prijs.

Deze belangen lopen perfect gelijk.

Dat wordt natuurlijk wel anders als de verkopers en de kopers mekaar overlappen. Dan zit je met een serieuze belangenvermenging.

Hoe kunnen crowdfunders op deze manier zeker zijn dat er een correcte prijs betaald werd voor de aandelen?

Het roept allerlei vragen op:

En wie zit er precies achter News Invest?
Zijn er nog andere aandeelhouders die hun aandelen tegen deze prijs verkopen aan News Invest?

Enige opheldering hierin zou wenselijk zijn.

Interessant detail verder: over News Invest is nog niks te vinden in het Staatsblad. De vennootschap werd met andere woorden nog niet opgericht.

Hoe je een overname doet met een vennootschap die niet bestaat, is mij een raadsel.

Maar laten we even terugkomen op de geboden prijs: 11 euro per aandeel.

Zonder financiële info is het onmogelijk om te beoordelen of deze prijs correct is.

Wat we wel weten uit info die gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad, is dat Definitive Groove precies een jaar geleden een kapitaalverhoging deed tegen 20 euro per aandeel.

Het lijkt overigens aannemelijk dat deze aandelen sindsdien meer waard zijn geworden.

Eén van de oprichters (Patrick Van Waeyenberge) verliet in december het bedrijf. Heeft hij eveneens zijn aandelen verkocht en welke prijs heeft hij ontvangen voor zijn participatie?

Op het eerste zicht krijg je in ieder geval de indruk dat er voorbij wordt gegaan aan het gelijkheidsprincipe van alle aandeelhouders.

Als het ene aandeel gewaardeerd wordt op 20 euro en het andere op 11 euro, zou je op zijn minst een goede verklaring moeten hebben voor het verschil.

Crowdfunders lopen aan deze lage prijs 257.768€ aan meerwaarden mis. Meerwaarden die anders misschien weer in andere beloftevolle starters geïnvesteerd zouden worden.

MyMicroInvest kan niet anders dan de aandelen tegen deze prijs inleveren, maar ook vanuit die hoek had wat meer tegenkanting mogen komen.

Puur verwijzen naar de volgplicht is te gemakkelijk in dit verhaal.

Als crowdfunding misbruikt wordt om kleine aandeelhouders hun deel van de winst te ontzeggen, ligt de geloofwaardigheid van deze financieringsvorm aan diggelen.

Zie ook vervolg: “Communicatiefuckup Newsmonkey verborg nobel plan om crowdfunders uit de wind te zetten”