IMF bezorgd over torenhoge Chinese bedrijfsschulden

Het Internationaal Monetair Fonds buigt zich de komende dagen over de economische situatie in China. De missie is nog maar enkele dagen bezig en nu al zijn er verontrustende berichten omtrent de bedrijfsschulden van de Chinese bedrijven. Het IMF rondt haar missie dinsdag af en zal de vergaarde informatie gebruiken om beleidsaanbevelingen te doen voor de Chinese regering.

Dat de overheidsschuld al torenhoog was, is geen nieuws meer. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de schuld maar liefst 230 procent van het bruto binnenlands product.

In vergelijking met andere landen valt dit percentage nog mee, maar het cijfer ligt hoger dan anders vermits de Chinese regering veel leningen aanging om de economische groei in stand te houden.

Daarenboven komen nu ook de onwerkelijk hoge schulden in de privésector, dat concludeert David Lipton, IMF-delegatieleider voor de missie in China.

Lipton waarschuwt dat de bedrijfsschuld in vergelijking met andere groeilanden aanzienlijk hoger ligt. Volgens de verkregen en geanalyseerde informatie, is de bedrijfsschuld in China opgelopen tot 145 procent van het bruto binnenlands product.

In principe zou dit geen groot probleem mogen zijn, maar in combinatie met de vertraagde economische groei waarmee het land te kampen heeft, kan dit uitmonden in een enorm gevaarlijke situatie.

De delegatieleider roept de Chinese regering op om serieuze hervormingen door te voeren, willen ze een bankencrisis en/of een nog lagere economische groei vermijden.

Volgens hem is de toestand nog controleerbaar, maar indien er niet snel wordt opgetreden, zullen de gevolgen desastreus zijn.

De terugbetaling van de kredieten verloopt momenteel al behoorlijk moeizaam. Het probleem vloeit vooral voort uit de bedrijfskredieten van de Chinese overheidsbedrijven, die meer dan de helft van de kredieten in beslag nemen.

Hervormingen

De Chinese overheid beweert dat ze bewust is van het probleem en dat er al maatregelen worden genomen om negatieve effecten in te dammen.

Er zal ook hard worden opgetreden tegen de zogenaamde ‘zombiebanken’. Dat zijn banken die tot over hun oren in de schulden zitten maar toch blijven voortbestaan.

Het is dan ook de volgende stap van de Chinese overheid om deze banken op te speuren en ze gecontroleerd failliet te laten gaan zodat er geen rommelleningen meer uitgegeven kunnen worden.

Bronnen: De Tijd, FD

Foto: PDP – Pixabay