Renteverhoging Federal Reserve wellicht uitgesteld tot 2017

De mogelijke Brexit brengt allerlei onzekerheden met zich mee, niet alleen op vlak van het Britse pond en de economische gevolgen voor de Britse economie, maar ook verder in de EU en zelfs tot in de Verenigde Staten van Amerika. Het monetaire beleid van beide centrale banken zal wellicht aangepast worden om de turbulente periode te ondersteunen.

Het verhaal rond de Federal Reserve en de renteverhogingen die het zou doorvoeren, wordt er alleen maar onduidelijker op. De geplande vier ‘rate hikes’ voor dit jaar waren reeds teruggeschroefd naar twee renteverhogingen in 2016 maar zelfs dat lijkt nu niet meer door te gaan.

De oorzaak is de uitkomst van het Britse referendum over het lidmaatschap in de Europese Unie. Bloomberg stelt vast dat de handel in termijncontracten zodanig is aangetast door een mogelijke Brexit, dat de Federal Reserve zelfs kan beslissen dit jaar geen renteverhoging meer door te voeren.

Voorheen ging Janet Yellen, net zoals vele beleggers en analisten, er nog van uit dat de Amerikaanse economie sterk genoeg was en dat de wereldeconomie voldoende tekenen van beterschap vertoonde om de gewaagde sprong te maken om de rente te verhogen dit jaar.

Na het referendum is de kans op een ‘rate hike’ voor de komende drie maanden gedaald naar 0% en voor het hele jaar gedaald naar 8%. Met andere woorden, de renteverhoging zal zo goed als zeker pas voor volgend jaar zijn.

John McFarlane, topman bij Barclays, is ervan overtuigd dat het referendum veel invloed heeft op zowat alle centrale banken ter wereld. Volgens hem zullen we een langere periode tegemoet gaan van stimuleringsmaatregelen en lage rentes.

Pariteit

Een ander gevolg van de Europese onzekerheid omtrent Groot-Brittannië is de negatieve impact op EUR/DOL-koers. Volgens Geert van Herck, hoofdstrateeg van Keytrade Bank, zal de euro tegen eind dit jaar gelijkstaan met de dollar.

Van Herck beweert dat we richting pariteit gaan waarbij 1 euro 1 dollar waard is. Hij benadrukt dat de technische analyse van de dollarkoers ook wijst op een verdere evolutie in deze richting. Voor beleggers en investeerders die in dollars handelen, is dit in ieder geval goed nieuws.

Bronnen: NU.nl, Moneytalk, Beursduivel,

Foto: Dennis Skley – Flickr