Presidentsverkiezingen V.S.A. bepalen binnenkort beurssentiment

De ‘belangrijkste’ presidentsverkiezingen zitten eraan te komen, op 8 november trekken de Amerikanen naar de stembus om hun president te kiezen. De uitslag zal bepalen wie de touwtjes in handen krijgt en wat er zal gebeuren op de financiële markten want beide presidentskandidaten hebben hun eigen invloed op de beurzen.

Het beleid en de toon van Obama kan worden verdergezet indien de Amerikanen kiezen voor Hillary Clinton als hun volgende president. Ze kan immers rekenen op de steun van Obama, Bernie Sanders en achter de schermen zal Bill Clinton ook wel wat aansturen.

Uiteraard zullen er lichte aanpassingen komen aan de manier waarop het land wordt bestuurd, maar die keuze is alleszins de meest veilige en voorzichtige van de twee vermits de financiële markten dan niet zo hevig zullen reageren.

Stel dat Donald Trump de plak mag zwaaien in de Verenigde Staten van Amerika, dan zullen er een aantal dingen gaan veranderen. Volgens Greg Valliere, hoofdstrateeg bij Horizon Investments, is dit scenario een wilde gok voor het sentiment op de beurzen.

Zoals we al weten, heeft Trump grootste plannen voor het land die enorm veel geld zullen kosten. Indien hij effectief overgaat tot de uitvoering van zijn plannen, zal het handelstekort voor de V.S.A. oplopen.

Vailliere benadrukt dat dit vooral een negatieve invloed zal hebben op de obligatiemarkt. In het geval dat Hillary Clinton president wordt, zal de impact beperkter blijven omdat haar economisch plan minder riskant en realistischer is.

Trump is dus voor de obligatiemarkt een minder goede keuze, iets waar zeker en vast rekening mee gehouden moet worden op de financiële markten en de invloed ervan bij investeerders.

Het lijkt eerder ook waarschijnlijk dat Clinton het zal halen van Donald Trump, die verkiezingsuitslag zit namelijk al deels verwerkt in de beurskoersen. Indien Trump het toch haalt van Hillary, dan krijgen we te maken met een onvoorspelbaar scenario op de beurzen.

In zo een scenario kan het alle kanten op. Analisten vermoeden eerder dat beleggers teleurgesteld zullen zijn vermits de grootse plannen van Trump eerder een aderlating zullen zijn voor de Amerikaanse economie omdat ze onhaalbaar en te duur zijn.

Goud

In ieder geval, goud zal profiteren van eender welke uitslag. Volgens Georgette Boele, goudexpert bij ABN Amro, zal goud het sterkst stijgen als Trump president wordt. Ze baseert haar op het meest pessimistische scenario waarbij Trump’s plannen de Amerikaanse economie dieper in de schulden duwen.

Logischerwijs zullen beleggers en investeerders dan kiezen voor de veilige optie en verschuiven dan hun kapitaal naar edelmetalen zoals goud en zilver.

Met Clinton aan het stuur, verwacht ze dat de inflatie harder zal stijgen dan de economische groei, dat de reële rente (de nominale rente – inflatie) negatief blijft en dat de dollar aan waarde inboet. Al deze onzekerheden stuwen de goudprijs de hoogte in.

Alleen als de Federal Reserve beslist de rente plots fors te laten stijgen, zullen we een waardedaling van goud zien. Maar Boele verwacht niet dat een renteverhoging er voor de komende maanden inzit.

Bronnen: CNBC, Belegger.nl, FD.nl

Foto: Wikimedia

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.