Woonleningen aan een nog lager tarief

De hypothecaire rentes waren de afgelopen tijd bezig aan een kleine opwaartse herstelbeweging maar de brexit steekt daar voorlopig een stokje voor. De onzekerheid omtrent het Britse vertrek en de Europese toekomst verhoogt de kans op meer stimulus van de ECB en dus dalen de rentes opnieuw. Consumenten kunnen hiervan profiteren door hun woonlening te laten herzien.

Die boodschap hebben de consumenten blijkbaar goed begrepen, het aantal herzieningen is de laatste weken fors toegenomen. Er zijn zelfs klanten die hun lening voor de tweede of derde keer hebben laten aanpassen.

Dit is uiteraard geen verrassende trend vermits de rente nog dieper is gezakt na de uitslag van het Britse referendum om de Europese Unie te verlaten. Luc Populier, financieel directeur van KBC, merkt op dat klanten niet bij de pakken blijven zitten en snel overgaan tot nieuwe onderhandelingen van hun woonlening.

Bij de KBC werden er tijdens het vorige kwartaal 30 procent meer klanten geregistreerd die hun huidige hypothecaire lening hebben laten herzien, BNP Paribas Fortis zag zelfs een veel grotere toename met maar liefst 128 procent.

Ook bij ING België zien ze een forse toename van vernieuwde hypothecaire leningen. Er is zelf sprake van KBC-klanten die momenteel geld lenen aan een nultarief, gratis dus. Het lijkt steeds meer hét moment om een lening aan te gaan of ze aan te passen.

Uiteraard wordt er een wederbeleggingsvergoeding gevraagd door de banken om een lening te herzien. De financiële sector heeft al laten weten deze vergoeding duurder te willen maken omdat de herfinancieringsgolf de rente-inkomsten de kop indrukt.

Voorlopig is er nog geen reactie van de regering om dit effectief door te voeren naar de consumenten toe. De sterke halfjaarcijfers van de KBC laten ook niet meteen zien dat ze in de problemen komen door het lage rentebeleid van de ECB.

Consumenten nu allerlei dingen extra aanrekenen, bovenop de reeds duurdere diensten en kosten, is dan ook niet de juiste beslissing om te nemen vermits banken duidelijk nog sterk kunnen presteren.

Bronnen: Moneytalk, Standaard

Foto: Pixabay – Images Money