Gezinnen hebben meer schulden dan ooit.

Schulden bouwen, op een berg van vroegere schulden. Dat is wat Belgen blijkbaar een goede handelswijze vinden. De huidige situatie doet de wenkbrauwen fronsen.

Nooit hadden gezinnen zoveel spaargeld als vandaag. En, nog nooit hadden gezinnen zoveel schulden als vandaag.

Het is opvallend hoezeer we op korte termijn blijven denken. “Koop vandaag, betaal morgen”, de ziekte van onze tijd. Kopen via consumentenkredieten, voor de aankoop van een wasmachine of auto, blijft populair.

De lage rente zorgt ervoor dat leningen aangaan aantrekkelijk is, of vooral: lijkt. De schuldgraad van de Belgische gezinnen (in verhouding tot het bruto binnenlands product) is tussen 2001 en 2016 aanzienlijk gestegen. Van 38 procent naar 60 procent, zo becijferde ING.

Toch is de situatie in Nederland nog veel erger. Zowat een op vijf gezinnen heeft schulden die als ‘problematisch’ bestempeld worden. 20 procent van de huishoudens heeft minder dan 5000 euro als spaargeld.

De schuldgraad van de Nederlandse gezinnen nam in de vorige jaren wel al een beetje af. Van 117 procent/BBP in 2013 naar 111 procent/BBP vandaag. Toch blijft de situatie alarmerend. De Nederlandse huishoudens hebben dus meer schulden, dan de totale waarde van de economie.

Ondanks de hoge schulden aan de ene kant, blijven er ook grote hoeveelheden aan ongebruikt spaargeld over. De spaarboekjes en zichtrekeningen van de Belgen puilen uit en zijn groter dan ooit te voren.

Zo hadden de Belgen in de zomermaanden van 2016 op hun zichtrekeningen alleen al een vermogen staan van 75 miljard euro. Een stijging van 9 miljard in amper een jaar tijd.

Ook de Nederlanders laten hun consumptie minder uit de hand lopen in de jongste twee jaren: Het inkomen van de gezinnen groeit harder dan hun consumptie-uitgaven.

Bron: Rabobank, ING, TradingEconomics, De Standaard