Nobelprijswinnaar Stiglitz: “euro gedoemd om te mislukken”

Vanaf dag één werd er al kritiek gegeven op het Europese project en zoveel jaren later is deze kritiek precies alleen maar harder geworden. Zelfs Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz heeft zich uitgelaten over de huidige toestand van de Europese Unie. Hij is zeer duidelijk in zijn mening, de euro als eenheidsmunt afschaffen want anders zullen de gevolgen bijzonder desastreus zijn.

Zijn snoeiharde kritiek wordt niet onder stoelen of banken gestoken, in een stuk tekst in de Financial Times benadrukt hij hoe de eenheidsmunt normaal gezien meer welvaart en solidariteit zou moeten brengen binnen Europa maar dat dit ‘experiment’ al jarenlang zwaar aan het falen is.

De Amerikaanse econoom brengt zijn boodschap heel serieus over aan de Europese politici, die maar beter oren hebben naar het advies. Volgens Stiglitz zal het Europese project onvermijdelijk falen indien de euro als eenheidsmunt wordt behouden.

Hij raadt aan dat er dringend een alternatief plan moet worden bedacht en uitgewerkt om een Europese ‘ramp’ te vermijden.

Ook worden verschillende eurolanden gewurgd door de verplichte uniforme richtlijnen om begrotingen op orde te stellen, Stiglitz beweert dat de strenge regels investeringen van bepaalde landen op de lange baan schuiven met werkloosheid en een slabakkende economie als gevolg.

Wisselkoers

Het beste verdedigingsmechanisme tegen crisissen is de mogelijkheid om de wisselkoers van de nationale eenheidsmunt zelf te kunnen regelen. Omdat alle eurolanden nu één munt moeten gebruiken, kunnen ze hun eigen wisselkoers niet bepalen waardoor ze hun import en export niet zelf in de hand hebben.

Hij ziet ook een duidelijk verschil in prestaties tussen het noorden en het zuiden van Europa. Hij oppert daarom om een scheiding tussen beide regio’s waarbij iedere regio zijn eigen aangepaste eenheidsmunt heeft. Op deze manier kan het zuiden zelf bepalen wat er met de wisselkoers gebeurt zodat ze hun economie beter kunnen regelen.

Stiglitz benadrukt dat de Italiaanse en Griekse economieën zorgwekkend zijn en momenteel het meest last hebben van de Europese aanpak. Vooral de Griekse crisis lijkt van de baan te zijn maar in realiteit is deze economie nog altijd bijzonder instabiel.

Voorlopig hebben de Europese politici nog tijd om in te grijpen, de situatie is nog houdbaar maar veel tijd valt er natuurlijk niet te verspillen.

Bronnen: HLN, CNBC, Nieuwsblad

Foto: WEF – Flickr