IMF voorziet iets hogere groei in 2017

Het IMF voorziet een wereldwijde economische groei van 3,4% voor volgend jaar, iets hoger dan de 3,1% van 2016. Het Verenigd Koninkrijk zal volgens de economen in 2017 minder hard groeien dan dit jaar.

Het Internationaal Monetair Fonds publiceerde vandaag nieuwe ramingen voor de wereldwijde economische groei. Daarbij zoomen zij ook in op de individuele landen.

De Verenigde Staten zullen volgens de door Christine Lagarde geleide organisatie minder hard groeien dan eerder voorzien. Het IMF schuift voor 2016 een groei van 1,6% naar voor en voor volgend jaar is dat 2,2%. Daarmee zijn de prognoses hier respectievelijk 0,6 en 0,3% lager dan voorheen.

Het Verenigd Koninkrijk wordt uiteraard getroffen door het referendum dat de scheiding met de Europese Unie inluidde. Daar denkt het IMF aan een groei van slechts 1,1%, 0,2% lager dan bij de vorige schattingen. Dit jaar voorzien ze voor het land een groei van 1,8%.

Er zijn echter ook heel wat landen die beter scoren binnen de nieuwe ramingen en daarmee compensatie bieden voor de vele risico’s en problemen die het IMF naar voor schuift.

De groeilanden Rusland, Brazilië en India zullen het beter doen dan eerder verwacht denken de economen van de VN-organisatie, profiterend van eindelijk stabiliserende olieprijzen.

India is een ware kampioen. Zowel in 2016 als 2017 denkt het IMF aan een economische groei van 7,6%.

Grote buur China zet de groeivertraging door en zal de economie in 2017 ‘slechts’ 6,2% groter zien worden tegenover 6,7% dit jaar.

Ook de grootste Europese economie, die van Duitsland, krijgt een positieve update.

Het IMF ziet protectionisme, schuldenlast en aanhoudende economische zwakte in de ontwikkelde landen als negatieve factoren en risico’s.

bronnen:

IMF, ABM Financial News, Beursduivel

foto:

Tim Sloan — AFP/Getty Images