Italië voert uiteindelijk langverwachte taksverlaging in

Terwijl in België de taksen steeds maar blijven stijgen is een ander Europees land, namelijk Italië, erin geslaagd om een overeenkomst te vinden om de taksen te doen dalen om de groei aan te zwengelen. Net hetgeen wat men in België al jaren aankondigt en niet uitvoert.

Het kabinet van de Italiaanse premier Matteo Renzi, is er in geslaagd om na jaren discussie het land terug iets meer aantrekkelijk te maken voor investeerders. Het land heeft zwaar te lijden onder de economische crisis en is nog steeds in de gevarenzone. Dit mede door de structurele problemen en corruptie in het land welke al jaren welig tieren.

Met deze taksverlaging komt er nu voor het eerst een echte economische stimulans voor kleine bedrijven aldus Renzi. Hij benadrukt eveneens dat er voor de eerste maal geen geld vloeit naar de banken maar wel naar de kleine en middelgrote ondernemingen. Ook de plaatselijke ondernemers zoals bakkers, slagers, kruideniers, etc… kunnen nu meegenieten van deze taksverlaging.

De taksverlaging komt er ook aan in het licht van het aankomende referendum op 4 december waar de regering kan op sneuvelen. Het budgettaire gedeelte van de Italiaanse overheid wordt streng gecontroleerd door de Europese Commissie waarbij discipline aangewezen is om het begrotingstekort in te dijken. Dit samen met groeimaatregelen moet de economie er terug bovenop helpen.

Het recente begrotingstekort van ongeveer 2,3% wordt enigszins gedoogd aangezien de Italiaanse regering bijkomende kosten heeft moeten verwerken door de recente aardbeving en de migratieproblematiek.

Naast de aangekondigde taksverlaging komt er ook verhoging van de minimumpensioenen en premies voor steden die migranten willen opvangen. Indien alles volgens plan verloopt zal de Italiaanse economie met 1% groeien het komende jaar. De Italiaanse centrale bank waarschuwt ondertussen dat dit groeipercentage wel zeer optimistisch is waardoor er volgend jaar vermoedelijk opnieuw problemen zullen opduiken.

Met een totale schuld van maar liefst 2,22 biljoen Euro is deze de tweede grootste van de Eurozone. Helaas is de Italiaans economie er stukken slechter aan toe dan bijvoorbeeld de Duitse economie waardoor deze schuld een meer problematischer is. Bij het uitbarsten van een nieuwe financiële crisis zal de impact dan ook bijzonder hoog zijn waardoor het land quasi zeker een Euro-exit zal moeten overwegen.

Het is te hopen dat dit alles niet zover komt aangezien de schade niet enkel beperkt zal blijven tot Italië alleen. Ook omliggende landen zijn niet bepaald bakens van veiligheid (Spanje, Frankrijk). Het is alvast wel positief te noemen dat de huidige Italiaanse regering komaf maakt het verleden en het probleem van de hoge taksen wil aanpakken. Nu nog hopen dat ook de Belgische overheid dit alles wil inzien…

Bronnen:

http://www.bloomberg.com