Schotse kwestie opnieuw op tafel van Brexit-onderhandelaars

De Schotse premier Nicola Sturgeon liet dit weekend opnieuw van zich horen met een zeer sterk signaal om een Schotse onafhankelijkheid te bepleiten. Dit gekoppeld aan eventuele Brexit-besprekingen welke momenteel gevoerd worden door de Britse premier Theresa May.

Op de afgelopen conferentie van de Scottish National Party liet Sturgeon weten dat ze de onafhankelijkheid van Schotland zal trachten door te voeren indien de onderhandelingen over de Brexit niet de gewenste richting opgaan. De kans dat dit gebeurd is vrij groot aangezien de Brexit lijnrecht tegenover de Schotse eisen ingaat.

Ze benadrukt eveneens dat Schotland ten allen koste bij de ééngemaakte Europese markt wil blijven zelfs als dit zou inhouden dat Schotland daarvoor het Verenigd Koninkrijk moet verlaten. Ook het Verenigd Koninkrijk wil toegang blijven verkrijgen tot deze ééngemaakte markt, dit echter zonder het vrij verkeerd van handel en goederen te aanvaarden. Net hetgeen wat de Europese Unie eist als voorwaarde voor deze ééngemaakte markt. Een land als Noorwegen heeft deze eis wel aanvaard en heeft daardoor ondanks zijn onafhankelijkheid toch toegang tot Europa.

Waar het referendum in 2014 net niet zorgde voor het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk zou de Brexit hier echter wel voor kunnen zorgen. Ook voor Europa kan dit een zeer gevaarlijke precedent vormen aangezien meerdere regio’s binnen Europa een zelfde koers varen. De Schotse kwestie is iets eenvoudiger aangezien het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is van de Europese Unie. Een aanhechting van Schotland zou neerkomen op een nieuw lidmaatschap wat vermoedelijk wel aanvaard zal worden.

Enkele andere regio’s met in het bijzonder Catalonië en Vlaanderen zijn vervelender. Een onafhankelijkheid van deze twee regio’s zou neerkomen op een splitsing van een lid van de Europese Unie. In Spanje heeft de regering reeds laten weten dat een eventueel referendum van Catalonië niet zal aanvaard worden. Ondanks deze dreiging is de Catalaanse overheid van plan om dit alles toch door te voeren met alle gevolgen van dien.

Voor Vlaanderen is de situatie des te bijzonder aangezien dit in Europa de enige regio is waar de meerderheid zich zou kunnen afscheuren van de minderheid. In zowel het Catalaanse als Schotse verhaal is dit een minderheid welke niet meer tot het oorspronkelijke land wil behoren maar wel lid wil zijn van de Europese Unie.

Voor het Verenigd Koninkrijk zou een Schotse onafhankelijkheid des te pijnlijker zijn omdat het land enerzijds een belangrijk deel zou verliezen en anderzijds dit als rechtstreekse concurrent zal moeten beschouwen. Schotland zou in dat geval deel kunnen uitmaken van de Europese éénheidsmarkt terwijl de rest van het Verenigd Koninkrijk achterblijft met een concurrentieel nadeel.

De Brexit onderhandelingen lopen op zijn minst gezegd niet volgens het gehoopte scenario voor de Britten waarbij de Europese Unie geen water in de wijn wil doen. Een begrijpelijke keuze aangezien het Verenigd Koninkrijk het beste van twee werelden wenst zonder hiervoor te moeten betalen. De kans dat deze afgerond zullen zijn tegen maart 2017 is bijzonder klein aldus juristen. Daarnaast zal de Schotse kwestie mogelijks er nog bovenop komen waardoor de gehele stabiliteit nog meer onder druk komt te staan.

Voor de Britse Pond betekent dit alles alvast geen goed nieuws. Experten schatten dat deze een neerwaarts potentieel heeft van tenminste 10%. Hierbij echter meegeven dat de volaliteit bijzonder hoog is waardoor ingenomen posities voldoende gedekt moeten zijn.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com