Leningen nu aan nul procent

De lage rentestanden zorgen voor krankzinnige situaties. Neem nu de hypotheken. Duizenden Belgen zijn nu in staat om te lenen aan nul procent.

De rente op spaarboekjes en zichtrekeningen mag dan wel gevallen zijn naar ongekende dieptes, omgekeerd doet zich hetzelfde voor, meer bepaald op de huizenmarkt.

Maar liefst 15.000 Belgen hebben momenteel hypotheken lopen waar geen enkele rente op moet betaald worden. Heel wat Belgen hebben in het laatste jaar hun vastgoedkredieten heronderhandeld met de banken.

Het aantal woonkredieten met variabele rentevoeten tendeert dan ook richting de nul procent, door deze aanpassingen.

Heel wat kredietverschaffers zijn bang dat het nieuws een sneeuwbaleffect kan ontketenen wanneer massale hoeveelheden burgers horen dat ze hypotheken aan nul procent kunnen krijgen (door nieuwe hypotheken af te sluiten of door hun huidige hypotheek te heronderhandelen).

“Iedereen die na November 2008 met een rente van 3 procent of minder startte in een formule die een maximale aanpassing van 3 procent toelaat, staat nu dus op nul en die groep zwelt aan”, aldus KBC.

Een van de Vlamingen die geniet van deze nul-rente is Rudi De Kerpel (voormalig parlementslid voor Lijst Dedecker en topman bij Eurotuin). Hij deed zijn verhaal uit de doeken op twitter en dit werd overgenomen door o.a. DeTijd.

De Kerpel stelt dat een nulrente “toch eigenlijk niet normaal is”. Inderdaad. Op korte termijn is het uiteraard voor individuele huishoudens en bedrijven interessant om hun rente omlaag te krijgen.

Kijken we op maatschappelijk niveau dan voelt iedereen aan dat dit scenario niet lang kan blijven duren. Nieuwe zeepbellen ontstaan op een bed van vroegere schulden.

Een nieuwe financiële crisis als in 2007, beginnende in de vastgoedsector zoals in Amerika destijds, is minder ver weg dan algemeen wordt aangenomen.