Belasting op automatisering

In Wallonië bakken ze het wel erg bruin. Nadat de regio het CETA-verdrag (het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada) eigenhandig tegenhoudt, willen de socialisten nu ook een belasting gaan invoeren op automatisering.

Dat ze bij de PS niks kennen van economie, dat was al wel langer duidelijk. Al decennia ontsporen de Waalse begrotingen, is de werkloosheid bijzonder hoog en staat het er met de competiviteit slecht voor.

Om nieuwe ontslagen te voorkomen, tovert de Waalse begrotingsminister nu een bizarre belasting uit zijn hoed. Christophe Lacroix wil bedrijven extra belasten wanneer deze investeren in automatiseringen.

Door de automatisering en komst van robots in de fabriekshallen, zijn heel wat banen overbodig geworden. Volgens de PS ligt hier een verklaring voor de hoge werkloosheid.

Een normale overheid zou dan inzetten op omscholing en activering, om de werklozen snel aan een nieuwe baan te helpen. Niet zo dus in het Zuiden van België.

Het is natuurlijk krankzinnig hoezeer ze in Franstalig België op de korte termijn denken. Volgens de logica van Lacroix kunnen we morgen best allemaal met paard en kar terug gaan rondrijden, want wagens zijn er nu eenmaal gekomen door automatisering…

De afkeer voor nieuwe technologie is al zo oud als de straat. Destijds zou de automatisering en industrialisering er zogezegd voor gaan zorgen dat de werkloosheid gigantisch zou stijgen, omdat landbouwers massaal hun job zouden verliezen.

Dat de productiviteit in de landbouw sterk toenam door automatisering én dat de werklozen landarbeiders vervolgens doorschoven naar de industriële sector, om daar een job te vinden, werd door de doemdenkers graag vergeten.

Als de PS in Wallonië nog lang doorgaat met dit soort van gestoorde belastingen in te voeren, dan ziet de toekomst er voor de regio nog somberder uit dan hij al was.