Nieuwe financiële crisis in 2017?

Het is volgend jaar 10 jaar na de grote depressie, volgend op de grootste bubbel in de geschiedenis. Statistisch gezien is de kans om in 2017 een nieuwe crisis mee te maken bijzonder hoog, afgaande op de voorbije jaren.

Als de geschiedenis opnieuw gelijk krijgt zal er zich volgend jaar een nieuwe financiële crisis voordoen, dit volgend op een decennialang patroon. In 1987 gebeurde de grootste daling ooit op een dag, in 1997 de Aziatische crisis en in 2007 het begin van een globale depressie waar gevolgen nog steeds zichtbaar zijn.

Uiteraard is het voorspellen van een nieuwe crisis natte vinger werk als zijn een hoop parameters toch niet bepaald geruststellend. Hieronder vallen onder meer het gespannen politieke klimaat, de onmacht van financiële instanties in het Westen en de enorme schuldenberg die de afgelopen jaren werd opgebouwd. Voornamelijk deze laatste kan in combinatie met de onmacht om dit alles aan te pakken een dodelijke spiraal teweeg brengen.

Momenteel is de schuldenberg zowel in het Westen als in andere regio’s tot een historisch hoogtepunt gestegen waarbij het einde helaas nog niet in zicht is. Deze schulden bedragen nu reeds 225% van het wereldwijde bruto nationaal product, dit bovenop de private schulden van particulieren. De laatste jaren deed zich zelfs voor het eerst een uitzonderlijk fenomeen voor waarbij betrouwbaar geachte partners geld konden ophalen aan een negatieve rente.

In tegenstelling tot de vorige financiële crisis zijn de meeste banken beter gewapend om deze aan te kunnen al moet er wel een kanttekening bijgemaakt worden waarbij een systeembank als Deutsche Bank dit op dit moment niet zou aankunnen. Ook in Italië is dit niet het geval waarbij het aantal probleemkredieten reeds 25% van het bruto nationaal product bereikten.

De lage intresten lijken in eerste instantie goed nieuws voor de particulieren maar bij nader zicht is dit net de doodsteek op langere termijn. Door deze historisch lage rentevoeten zijn particulieren nog meer dan vroeger gaan lenen waarbij een groot aantal hiervan er niet zal in slagen deze schulden terug te betalen aan normale rentetarieven. Een stijging van deze rentevoeten heeft dus niet enkel voor de overheid enorme gevolgen maar ook voor de private schulden. Deze particulieren problemen zorgen voor niet terugbetaalde leningen, net na een lange periode waarin banken amper winst konden maken met behulp van rentevoeten.

Voor de overheden tenslotte zijn stijgende rentevoeten tegelijkertijd een zegen als een vloek. Deze zorgen voor een hogere inflatie waardoor de schulden in relatieve cijfers dragelijker zal worden. Helaas zijn deze schulden in vele landen zodanig gestegen dat de rentesneeuwbal amper gestopt kan worden. Binnen Europa zijn alle Zuiderse landen niet gewapend om de stijgende rentevoeten aan te kunnen wat op korte termijn een zware druk zal leggen op de Eurozone.

Waar deze muntunie een baken van veiligheid en stabiliteit zou moeten zijn is dit nu niet het geval. De Eurozone is op dit moment te strak voor Zuid-Europa en te los voor Noord-Europa. Dit in combinatie met een fiscale en politieke unie zorgt er voor dat zware problemen amper op een correcte manier kunnen opgelost worden. Een Grexit zou enigszins te verteren zijn, een exit van een land als Italië of Spanje zou enorme gevolgen teweeg brengen en quasi zeker een splitsing of uiteenvallen van de Eurozone veroorzaken.

Een laatste grote risicofactor is tenslotte China. Het lijkt erop dat de Chinese overheid een zware landing lijkt te vermijden al zijn enkele andere zaken verre van opgelost. Onder meer de Chinese banken kunnen het gehele systeem opblazen door het grote aantal slechte kredieten. De zogenaamde “shadow banks” kunnen snel hun terugslag veroorzaken op de reële economie waarbij de gevolgen niet te overzien zullen zijn.

Als particulier rest natuurlijk de vraag wat u tegen dit alles kunt doen. Helaas bitter weinig zonder risico. Het speculeren op een koersdaling met behulp van opties is een mogelijkheid al kan dit zich volledig tegen u keren. Het enigste wat enigszins betrouwbaar lijkt is het beleggen in fysiek edelmetaal (goud, zilver) welke in het verleden reeds bewezen heeft zijn waarde te behouden bij problemen. Ook het beleggen in betrouwbare valuta zoals de Zwitserse Frank of de Amerikaanse dollar is één van de mogelijkheden.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com