Eind goed al goed… maar België denkt maar beter eens na volgens Juncker

Eind goed al goed maar België moet wel lessen trekken uit het CETA-debacle volgens Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Het Waalse verzet vanuit PS en CDh tegen het vrijhandelsakkoord met Canada, CETA, zette België in heel de wereld negatief op de kaart. Uiteindelijk gaven de Waalse en Brusselse regeringen toch hun goedkeuring en kon België als laatste van 28 lidstaten een handtekening zetten onder de verklaring. De Canadese premier Justin Trudeau kwam langs in Brussel om alles officieel af te ronden na 7 jaren van onderhandelingen. De enkele dagen uitstel door Wallonië hebben volgens hem niet zo’n grote invloed en uitleg geven bij ongerustheden van burgers is de plicht van politici. In eigen land moest hij dit trouwens naar eigen zeggen ook doen voor ditzelfde CETA.

Dat is nu eenmaal wat je doet in een democratie: de bezorgdheden van de burger ter harte nemen en ervoor zorgen dat dit een inclusief akkoord is, waar ook de middenklasse beter van wordt.

Volgen Commissievoorzitter Juncker heeft de beslissing om ook de goedkeuring te vragen aan regionale parlementen het Waalse verzet mogelijk gemaakt maar hij verklaart dat het in principe de federale overheid van België blijft waarmee wordt onderhandeld. Hij stelde verder dat na deze onzekere dagen ons land beter eens zou stilstaan bij het interne functioneren op vlak van internationale relaties.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is er niets veranderd aan het akkoord en heeft Wallonië bitter weinig belangen bij deze handel met Canada. Volgens hem was dit gewoon een politiek spelletje en hij betreurt het dat hiervoor de wereldhandel op het spel werd gezet. Zo verklaarde hij in VTM Nieuws op zondag.

98 procent van de handel met België vanuit Canada komt naar Vlaanderen en 90 procent van de handel met Canada komt vanuit Vlaanderen.

Premier Charles Michel zag er eveneens een politiek spel in waarbij de PS de opkomende extreemlinkse partij PTB in Wallonië wil counteren met tal van linkse voorstellen.

Eerst was er het pleidooi voor een vierdagenwerkweek, daarna het voorstel dat bedrijven mee geleid zouden worden door de vakbonden en daarna kwam CETA.

bronnen: De Tijd, Belga, VTM Nieuws

foto: Getty