Griekenland krijgt hervormde regering

Als we de Griekse premier Alexis Tsipras moeten geloven, staat Griekenland een betere toekomst te wachten. Dat zei hij afgelopen vrijdag nadat er werd aangekondigd dat de Griekse regering grondig herschikt zal worden met als doel de hervormingen gemakkelijker en sneller te doen verlopen.

De woelige Grieks-Europese periode, met een mogelijke ‘grexit’ als onderdeel, ligt ondertussen al een poosje achter ons, maar de situatie is uiteraard nog altijd niet 100 procent recht getrokken. De Grieken zijn nog altijd volop bezig met het land terug op het juiste spoor te krijgen.

Grieks premier Alexis Tsipras kondigde aan dat de onpopulaire regering van toen herschikt zal worden naar een efficiëntere samenstelling. Het plan is om met de nieuwe regering de opgelegde hervormingen van het IMF en ECB beter en sneller te kunnen implementeren.

De huidige minister van Financiën Euclid Tsakalotos blijft op post, dat werd zo afgesproken met de trojka toen er nog volop werd onderhandeld over het reddingspakket om het land te behoeden van een faillissement. Tsipras belooft hiermee het fiscale beleid te zullen blijven volgen.

Andere ministers die de vooruitgang dreigen te blokkeren, worden aan de kant geschoven. Minister van Energie Panos Skourletis en minister van Scheepvaart Thodoris Dritsa, die allebei tegen het privatiseren van overheidsgebouwen zijn, werden door de Griekse premier ontslagen.

Ook voor toerisme heeft Tsipras stand-alone ministeries opgestart, de Griekse economie verdient ontzettend veel aan toeristen en wilt deze belangrijke bron van inkomsten zo goed mogelijk in stand houden. Voor migratie wordt er ook van alles in het werk gesteld om de migratiecrisis zo efficiënt mogelijk aan te pakken.

Nu de Griekse premier schoon schip heeft gehouden, kunnen de opgelegde economische hervormingen van de schuldeisers gemakkelijker worden doorgevoerd. Griekenland heeft een financieel steunprogramma van 86 miljard euro lopen bij de ECB en het IMF.

De Griekse bevolking aanschouwt de herschikking als een nieuw begin en een nieuwe opportuniteit om het land terug op de rails te krijgen.

Bronnen: CNBC, HLN

Foto: Martin Schulz – Flickr