Outlook Goldman Sachs voor 2017

Economen van Goldman Sachs voorspellen een versnelde groei in 2017 tot 3,5 procent. Voor dit jaar gaan ze nog slechts uit van 3 procent, aan de onderkant van hun prognoses een jaar eerder. Trump en de Fed zijn dé invloedrijke factoren.

De wereldwijde groei over 2016 was volgens Goldman Sachs teleurstellend. Ze denken momenteel dat het zal uitkomen op 3 procent. Ze zien echter momenteel reeds een versnelling van de economische groei die zich volgend jaar zou doorzetten. Zo kan de wereldeconomie 3,5 procent groter worden in 2017 denken ze.

De focus voor 2017 ligt wat Goldman Sachs betreft op het beleid van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en de beslissingen van de Amerikaanse centraal bankiers.

Wat Trump zal teweeg brengen is onvoorspelbaar. Enerzijds krijgen we een Republikeinse president met zowel een huis van afgevaardigden als een senaat van dezelfde partij. Fiscale stimulering lonkt volgens de zakenbank dan om de hoek. Anderzijds zouden een harde opstelling wat migratie en handelsverdragen betreft voor een rem op de groei kunnen zorgen.

Goldman Sachs citeert verder drie grote risico’s. Ten eerste het eerder genoemde beleid van de nieuwe president in de VS. Daarnaast spreken de economen over de politiek in Europa waar bijvoorbeeld belangrijke verkiezingen in Frankrijk op het programma staan. Ten slotte wijst de zakenbank op het risico van een duurdere dollar. Dat is met name slecht voor opkomende markten en kan bijgevolg weer zorgen over China opwekken.

De dollar noteert momenteel op het hoogste peil van het jaar en die trend zal zich doorzetten wanneer de Federal Reserve de rente verder optrekt en andere centrale banken, zoals die van de eurozone, ECB, net blijven of extra stimuleren. Volgens Goldman Sachs zullen de Amerikaanse centraal bankiers in 2017 sneller te werk gaan dan ingeprijsd door de markten!

Ondertussen klimt trouwens de kans van een rate hike in december op tot bijna een zekerheid van 100 procent…

Voor 2017 denkt Goldman Sachs dus aan een groei van 3,5 procent. Voor de opkomende markten zal dit volgens hen 4,9 procent zijn, voor de ontwikkelde economieën 1,9 procent. Brazilië en China gaan weer voor groei. India en China zullen respectievelijk groeicijfers van 7,4 en 6,5 procent neerzetten. De VS kent een groei van 2,4 procent volgend jaar waarbij die van de eurozone met 1,4 procent wat mager uitvalt. Voor het Verenigd Koninkrijk denkt men eveneens aan 1,4 procent, het land zal natuurlijk lijden onder de brexit.

De consensus werd ook meegegeven door Goldman Sachs en die is met een wereldwijde groeiverwachting van 3,3 procent net iets negatiever dan zij.

Bron: Goldman Sachs

Foto: MarketWatch/Getty Images