Gaat Rusland de vlaktaks dumpen?

Het einde van een tijdperk lijkt in zicht: bij monde van Russisch vice-premier Olga Golodets gaat de Russische vlaktaks op alle inkomsten van 13% op de schop.

Dat is opmerkelijk: de vlaktaks was het geesteskind van een jonge Vladimir Poetin, die het systeem invoerde in zijn eerste ambtstermijn als president. Maar steeds minder beleidsmakers (gesteund door de publieke opinie, zo zou blijken), lijken gewonnen voor zo’n donkerblauwe fiscaliteit.

Er heerst namelijk de hardnekkige perceptie dat de vlaktaks een cadeau is voor de rijken en een straf voor de armen. Alsof 10% op een inkomen van tienduizend roebel méér zou zijn dan 10% op een inkomen van honderdduizend roebel.

In tijden van economische crisis (in 2016 zijn de Russische gezinnen year-on-year 15% verarmd) zijn rijke, succesvolle mensen verdacht, en op die populistische golf wil een aanzienlijk deel van de politieke kaste graag surfen.

Mogelijk komt er een progressieve inkomstenbelasting met een vrijgestelde som voor de laagste inkomens. De vraag of dat haalbaar is, is een andere vraag: de vlaktaks werd onder andere ingevoerd omdat de Russische fiscus de middelen en know-how niet bezat om de belastingen effectief en efficiënt te innen, waardoor veel mensen gewoon hun belastingen niet betaalden, zonder het risico te lopen gepakt te worden. Bovendien heeft de vlaktaks de fiscale corruptie een halt toegeroepen.

Daardoor zijn de netto-belastinginkomsten gestegen, ondanks het lager belastingtarief; het zogenaamde Laffer-effect dus. Maar met ijzeren economische logica win je geen stemmen. Helaas.

Steeds meer hoge piefen binnen het overheidsapparaat denkt dat de Russische fiscus nu beter gewapend is dan 15 jaar geleden om progressieve belastingen te innen. The proof of the pudding is in the eating.

Anderzijds maakt de vlaktaks het interessant voor Russen om via de markt op te klimmen in de sociale ladder, en voor buitenlanders om zich, op z’n minst fiscaal, in Rusland te vestigen. Zonder de vlaktaks biedt Rusland op zich weinig perspectief voor wie eigen vermogen heeft opgebouwd, en/of niet wil investeren en zijn vermogen wil parkeren.

In 2018 staat een grote financiële doorlichting van de federale en regionale overheden gepland. Als dat rapport slecht is, komt er een fiscale hervorming op tafel van de nieuwe regering.

Laat ons hopen dat de sancties in 2017 zullen worden afgebouwd en de Russische burgers en overheden wat meer ademruimte krijgen.

Foto: ilonadyke

Bron: The Moscow Times