Banksector in goede doen

De banksector is de laatste tijd in goede doen. De hoofreden is de steilere rentecurve. Banken verdienen terug geld met hun core business.

De traditionele business waarbij banken op korte termijn geld opnemen om op lange termijn uit te lenen aan hogere rentes bracht de laatste tijden niet veel meer op. Er werd gevreesd voor ongelukken in de sector. Het beleid van de centrale banken heeft de rentes zo fel naar beneden gebracht dat het voor de financials nog zeer moeilijk was om geld te verdienen. Op korte termijn was de rente bijna 0, maar op lange termijn ook.

De laatste weken werd de rentecurve steiler, dit wil zeggen een grotere marge tussen de korte- en langetermijnrente.

Wat zijn hier de redenen voor?

Ten eerste is er de Federal Reserve (de Amerikaanse koepel van centrale banken) die de Amerikaanse economie en werkgelegenheid sterk genoeg acht om van start te gaan met een reeks renteverhogingen. 14 december komt er hoogstwaarschijnlijk al een eerste aan. De marktrente speelt hier op in.

Verder zorgde de verkiezing van Donald Trump als volgende president van de VS niet voor de gevreesde malaise op de financiële markten, integendeel, men hoopt op economische groei en hogere inflatie door zijn Republikeins beleid. Dit alles rechtvaardigt verdere verhogingen van de rente door de Amerikaanse centrale bank.

Afgelopen week besloot de ECB haar opkoopprogramma van obligaties (Quantitative Easing, QE) te verlengen vanaf april tot het einde van 2017. Echter, die verlenging ging wel reeds gepaard met een verlaging van het maandelijks te besteden bedrag van 80 miljard euro naar 60 miljard. Een eerste teken van tapering dus, afbouwen van stimulus, stimulus die zorgde voor lagere rentes en moeilijke situaties voor de banken.

Een steilere rentecurve zorgde dus voor meer hoop in de financiële sector en stijgende aandelenkoersen de laatste tijd. Deze trend zou zich kunnen doorzetten in 2017.

Bron: ABM FN, Beursduivel, Bloomberg

Foto: Reuters