Cash afschaffen om inflatie in te dijken

India voert al jaren een gevecht tegen hoge inflatiecijfers. Een stringent monetair beleid werd de vorige jaren toegepast. Sinds kort stapt India over op drastischer maatregelen. En, voorlopig met succes, zo blijkt.

Op 8 november jl. werden de oude bankbiljetten van 500 en 1000 Roepies afgeschaft. Officieel gebeurt dit om corruptie en misdaad aan te pakken.

Het omruilen van geld moet thans gebeuren via bankrekeningen. Echter, meer dan 500 miljoen inwoners in India heeft geen rekening of debit-kaart.

Een andere maatregel is het plafonneren van geldafhalingen. Maximaal kan 2.000 Roepie per dag afgehaald worden, omgerekend zo’n 30 euro.

Door de omschakeling op nieuwe bankbiljetten droogt de economie snel op. Vooral retail, vastgoed en maakindustrie delen in de klappen, aldus CNN Money. Ook de prijzen van groente en fruit stijgen niet meer zo snel als in eerdere periodes.

Het goede nieuws is dat de inflatiecijfers door deze maatregelen snel dalen. De stijging van de levensduurte zit nu rond de 3,6 procent/BBP en dus onder de symbolische 4 procent/BBP op jaarbasis, zo weet Bloomberg.

Hierdoor bevindt India zich sinds november binnen het mandaat dat de Indiase Centrale Bank voor ogen heeft. Tot 2021 willen de centraal bankiers een inflatie die lager ligt dan 4 procent/BBP.

Hoe het nu verder moet in India valt voorlopig nog af te wachten. Verschillende bronnen stellen dat de overheid van plan is cash geld aan banden te leggen in India.

Er gelden namelijk strikte importrestricties in India, opgelegd door de overheid. Buitenlandse deviezen verkrijgen wordt bijvoorbeeld steeds lastiger voor de inwoners van India, aldus ZeroHedghe. Het verbieden van goud en zilver, als particuliere belegging, zou een volgende stap kunnen zijn.