Topvrouw IMF voor rechter

Een mens vraagt zich onderhand af of een juridisch verleden een voorwaarde is om bij het Internationaal Monetair Fonds aan de slag te mogen gaan.

Jaren terug raakte Dominique Strauss-Kahn, als IMF-topman, al in opspraak. Het verhaal van het kamermeisje, weet u nog? Hij werd opgevolgd door de – eveneens – Franse Christine Lagarde. Deze laatste dame mag nu eveneens voor de rechtbank verschijnen.

Lagarde wordt beschuldigd van nalatigheid in een corruptiezaak die de Franse belastingbetaler 403 miljoen euro kostte, zo weet Trends. Van 2007 tot 2011 was zij Minister van Financiën. De huidige zaak stamt nog uit deze periode.

Alles draait rond een zaak betreffende de zakenman Bernard Tapie, gekend van o.a. kledingmerk Adidas. De staatsbank Credit Lyonaisse werd aanzocht om de verkoop van Adidas in goede banen te leiden.

Credit Lyonaisse zou het bedrijf van Tapie ondergewaardeerd hebben. Een jaar na de verkoop deden de kopers het bedrijf immers van de hand voor 400 miljoen euro extra.

Tapie eiste eveneens 400 miljoen als schadevergoeding. Dat bedrag zou uiteindelijk effectief worden uitgekeerd aan de zakenman. Lagarde zou haar politieke druk hebben uitgeoefend om Tapie de schadevergoeding te laten verkrijgen.

Lagarde moet haar rol nu komen verantwoorden en riskeert een boete van 15.000 euro, wat voor haar uiteraard een peuleschil is.

Net nu de topvrouw van het IMF zich moet verantwoorden voor de rechter, wordt een aanval ingezet op het IMF als geheel. Het IMF krijgt het verwijt dat het de Grieken oneerlijke besparingen heeft opgelegd, die het land nog dieper in de put hebben geduwd.

IMF van haar kant kaatst te bal terug en stelt dat de schuld bij de Eurogroep en de Europese Commissie ligt. Het Muntfonds heeft al geruime tijd terug te kennen gegeven dat zij uit de Trojka (IMF, Commissie, Eurogroep) wil stappen en niks meer te maken wil hebben met de Griekse eurocrisis.