Nieuwe opdoffer voor Merkel: Europees marktaandeel voor Russische energie blijft groeien

Angela Merkel ambieert een vierde termijn als Duits bondskanselier. Ondanks de asielcrisis en de economische schade door de economische sancties tegen Rusland blijft haar CDU afgetekend de grootste partij in Duitsland.

Zowel op links als rechts wordt Merkel aangevallen op haar harde lijn tegen Moskou. AfD hoopt op een electorale exodus van het kleinbedrijf en de ondernemersklasse, terwijl sociaaldemocraten en kleinlinks de arbeiders willen charmeren, die door de sancties getroffen worden.

Onlangs raakte immers bekend dat de Volkswagen Groep 23.000 jobs schrapt in Duitsland, terwijl Daimler forst investeert in een nieuwe productielijn in… Rusland.

In september liet Merkel nog een opening om de sancties tegen Rusland te versoepelen, om zo bij de regionale verkiezingen voldoende mensen te charmeren, maar in oktober kwam Merkel daar al op terug.

In november revolteerde het Duitse ministerie van Economie en Energie tegen Merkel door, tegen het dictaat van de bondskanselier in, de deur voor de gecontesteerde Nord Stream 2 gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland op een kier te zetten.

Op die manier zette de sociaaldemocratische SPD zich electoraal in de markt als het gematigde geopolitieke alternatief voor Merkel.

Dit weekend kreeg Merkel alweer een zware dobber te verwerken: de controversiële Druzhba pijpleiding, de oudste oliepijpleiding tussen Rusland en Europa, kende in 2016 een ongekende groei.

Door het debacle van de Energiewende verkeert Duitsland in een permanente energiecrisis, waardoor het bijzonder afhankelijk is van goedkope Russische olie en gas. In 2016 groeide het aandeel van Druzhba, uitgebaat door het Russische Transneft, op de Duitse energiemarkt met maar liefst 10.5%.

Deze cijfers zijn zware electorale munitie voor de tegenstanders van Merkel’s harde Ruslandpolitiek en bewijzen het belang van goede relaties met Moskou, dat cruciaal is en blijft voor de economische motor van Duitsland, en dus van de eurozone en de gehele EU.

Het succes van Druzhba en de aantrekkelijkheid van goedkope Russische energie voor de Europese consumenten, noopt Gazprom alvast om de prijzen voor het Westen in 2017 te verhogen.

Daarmee zet Gazprom onrechtstreeks extra druk op de economische sancties, en de geopolitieke havikken in Berlijn en Brussel die de sancties vurig verdedigen.

Foto: DonkeyHotey