Monte dei Paschi krijgt dan toch staatssteun

De oudste bank ter wereld, de Monte dei Paschi di Siena, staat op het punt om te vallen indien het niet snel uit de nood wordt geholpen. De Italiaanse regering heeft zich een lange tijd niet gemoeid met het euvel maar donderdagnacht heeft de Italiaanse premier  Paolo Gentiloni dan toch een nooddecreet goedgekeurd om de bank te redden na de mislukte private kapitaalronde.

Het reddingsplan via private investeerders is mislukt omdat er niet voldoende munitie werd gevonden om een reddende kapitaalinjectie te doen. Volgens de Europese Centrale Bank is er minstens 5 miljard euro nodig, echter kon er via privaat geld slechts de helft worden opgehaald.

De derde grootste bank van Italië heeft een schuldenberg opgebouwd van 28 miljard euro aan slechte leningen. 2,5 miljard euro is helaas niet voldoende om de bank ook maar een kleine kans te geven om er terug bovenop te geraken.

Daarom dat de Italiaanse regering nu moet ingrijpen door het nodige geld vrij te maken voor de Monte dei Paschi di Siena. De Europese Centrale Bank moet hier eigenlijk nog toestemming voor geven, maar de kans dat Mario Draghi en zijn kornuiten hiermee akkoord gaan, is zeer groot.

Donderdagnacht keurde de Italiaanse premier het nooddecreet goed om de bank te redden van de ondergang, het is een broodnodige interventie vermits een faillissement de Italiaanse en de Europese bankensector terug in een  grote financiële crisis kan doen belanden.

Premier Paolo Gentiloni en zijn kabinet hebben een reddingsboei klaarstaan van maar liefst 20 miljard euro, de bedoeling is om het spaargeld van de burgers te beschermen en de bankensector stabieler te maken door de Monte dei Paschi te stutten met massa’s belastinggeld en een belang van 50 tot 70 procent te nemen.

De Italiaanse minister van financiën Pier Carlo Padoan is ervan overtuigd dat de noodlijdende bank er helemaal bovenop zal geraken met de staatssteun. De bank zal een belangrijke rol spelen in het herstel van de Italiaanse bankensector en de economie.

Bronnen: De Standaard, CNBC, NOS

Foto: Wikimedia