Reizigers richting VS gevraagd naar social media gebruik

Aan Belgische en Nederlandse reizigers naar de Verenigde Staten wordt sinds een week gevraagd welke social media zij gebruiken.

Ook inwoners van 26 andere landen die deelnemen aan het Visa Waiver Program, waarmee een reiziger negentig dagen zonder visum in de VS kan verblijven, wordt onder andere gevraagd onder welke gebruikersnamen zij op bijvoorbeeld Facebook, Google, Instagram, LinkedIn en Youtube actief zijn.

Met de informatie hopen Amerikaanse inlichtingendiensten terrorisme te voorkomen, maar vele partijen vrezen nieuwe privacy- en veiligheidsrisico’s voor reizigers.

Belangenorganisatie Internet Association uitte al direct kritiek. Het perkt volgens hen de vrijheid van meningsuiting in en leidt tot nieuwe zorgen over privacy en de veiligheid van buitenlanders in Amerika.

De Amerikaanse douane stelt vooralsnog dat het niet invullen van de extra vragen geen gevolgen heeft voor de uiteindelijke toegang tot de VS.

Maar ook consumentenorganisaties hebben problemen met de invoering. Bijvoorbeeld de American Civil Liberties Union, een organisatie die zich inzet voor online vrijheid. Een woordvoerder van de organisatie gaf aan:

Technisch gezien is de keuze vrijwillig”

Ook de Nederlandse privacyorganisatie Bits of Freedom is uiterst sceptisch.

Volgens Rejo Zenger van privacyorganisatie Bits of Freedom is het niet aan de autoriteiten om dergelijke informatie op te vragen, tenzij er concrete verdenkingen bestaan. Ook Nathan White van Access Now voorziet grote problemen:

Het proces om de VS binnen te mogen is verwarrend en ingewikkeld en er bestaat een grote kans dat mensen de aanvraag volledig in zullen vullen om intimiderende vragen van de douane te voorkomen

De Amerikaanse regering keurt per jaar zo’n 10 miljoen visumaanvragen goed. In 2015 had het 77,5 miljoen buitenlandse bezoekers.

Het verzamelen van al die social media-accounts zou binnen no-time een van de grootste databases in zijn soort creëren.

Bronnen: FD, Politico, NOS, The Guardian

Foto: Flickr