Bitcoin op bijna 1000 dollar in vlucht naar veiligheid

De koers van de virtuele munt bitcoin is dit jaar al meer dan verdubbeld. Ging vrijdag de koers van de virtuele munt al door de grens van 900 dollar, binnenkort lijkt de 1000 dollar per bitcoin te worden getest. De bitcoin noteert nu boven de 970 dollar.

Op het laagste punt begin dit jaar stond de bitcoin nog op 370 dollar. Het maakt de virtuele munt veruit de best presterende valuta ten opzichte van de verder bijzonder sterke dollar.

Zo stond de euro op zijn hoogste punt dit jaar op 1,15 ten opzichte van de dollar. De dollar heeft ondertussen flink aan kracht gewonnen en pariteit lijkt in zicht. De euro noteerde de afgelopen dagen zelfs onder de 1,04.

In verhouding blijkt het tot niets te staan. De depreciatie vanaf het hoogtepunt van de euro dit jaar komt daarmee op bijna min 10 procent. De appreciatie van de bitcoin vanaf het laagste punt dit jaar komt echter uit op meer dan 160 procent.

De bitcoin zit al het hele jaar gestaag in de lift maar knalt nu echt hard omhoog met een ongekende decemberrally.

Sinds het begin van de maand steeg de cryptomunt van ruim 740 dollar naar het huidige niveau van 970. Een stijging van meer dan 30 procent.

Begin januari stond de munt nog op 434 dollar. In 2016 is de munt daarmee 120 procent meer waard geworden.

Een van de redenen voor de waardestijging van de bitcoin kan gevonden worden in de kapitaalvlucht uit China.

De Chinese centrale bank en het Chinese ministerie van Financiën hebben beperkingen opgelegd op het inwisselen van de yuan in buitenlandse valuta, zoals de dollar, euro en yen.

Dat geldt echter niet voor de bitcoin, en China blijkt de grootst drijvende factor.

Toch zijn er ook andere factoren die meespelen. Waarbij zeker India niet vergeten mag worden. Begin november werd een groot gedeelte van het cash geld uit omloop gehaald.

Eenzelfde proces dat wereldwijd een thema lijkt te worden, waardoor men op zoek gaat naar andere mogelijkheden om geld veilig te stellen.

Bitcoin lijkt die veiligheid te kunnen bieden, zonder dat aanhouders koopkracht zien verdwijnen omdat zij gedwongen worden activa bij niet-renderende banken te stallen. Vaak tegen hoge aanhoudkosten en slechte service.

Rentes zijn daarbij veel te laag, inflatie ligt altijd op de loer en privacy is ver te zoeken.

Alle financiële informatie mag en wordt zonder blikken of blozen gedeeld met de overheid, dat graag een graantje mee blijft pikken middels verschillende belastingen op vermogen.

Een andere reden is dat bitcoins niet gemanipuleerd kunnen worden door diezelfde overheden, die blijkbaar toch behoorlijk moeite hebben met het vertegenwoordigen van de financiële en private belangen van haar burgers.

Ook dat maakt het een aantrekkelijk alternatief voor nationale valuta. En daarmee ziet de toekomst voor bitcoin er voor 2017 vooralsnog rooskleurig uit.

Bronnen: Quartz, Forbes, Finanzen

Foto: Flickr