Dit is de meest bizarre obligatie-uitgifte ooit!

Het socialistische regime in Venezuela is in een lange doodstrijd verwikkeld. Al jaren gaat het van kwaad naar erger. Het land heeft een tekort aan dollars om basisgoederen in te voeren. Maar nu geeft het land plots onverwacht een obligatie uit… van 5 miljard dollar!

Ongelooflijk, aangezien de verzekering op deze obligaties aanduidt dat de kansen op een wanbetaling meer dan 90% bedragen.

Hoe is het land er dan in geslaagd om investeerders te overtuigen om $5 miljard te lenen?!

Heel simpel: door ze te dwingen.

De instantie die de obligaties opkocht is de Banco de Venezuela, een staatsbank. De overheid leent dus geld van zichzelf. Handig toch?

Dat is niet het enige vreemde feit in dit verhaal. De obligatie werd in het geniep uitgegeven op 29 december zonder enige officiële publicatie dit aankondigde. Ook werd de uitgifte niet goedgekeurd door het parlement en… de lening zal helemaal geen nieuwe dollars het land binnenbrengen.

Waarom dan al die moeite doen? Dat is de grote vraag en we kunnen enkel maar raden wat de reden is van deze creatieve boekhoudtruc.

Maar de investeringsbank die de obligatiedeal hielp opzetten licht een puntje van de sluier: het gaat namelijk om Haitong Securities, een Chinese speler!

China koopt olie van Venezuela en betaalt op voorhand. Fransisco Rodriguez, van Torino Capital, denkt dat de obligatie een onderpand moet vormen omdat China niet weet of het ook effectief haar olie zal krijgen.

Bij de centrale bank van het land doet men alsof men van niets weet: “We hebben geen feiten die aantonen dat zulke transactie plaatsvond.”

Wat ook mogelijk is, is dat Banco de Venezuela de obligaties doorverkoopt aan buitenlandse investeerders om dollars op te halen.

Maar aangezien de kansen zo groot zijn dat Venezuela failliet gaat, noteren vergelijkbare obligaties aan een korting van 57%.

De uitgifte van $5 miljard zou zo dus maximaal 2,15 miljard dollar opleveren!

In oktober was het al bijna zover: staatsoliebedrijf Petroleos de Venezuela dwong betere termijnen af voor de afbetaling van $2,8 miljard aan obligaties.

Het is dankzij de financiële hulp van China dat het land nog steeds niet kopje onder is gegaan. Maar blijkbaar heeft zelfs China er nu geen goed oog meer in.

Vraag blijft nog of een lening uitgegeven aan jezelf volstaat als onderpand voor China.

Waarschijnlijk niet zou je denken, maar omdat de oliehandel met het land zo lucratief is ziet men het dit keer misschien door de vingers.

Afwachten maar!

Bron: ZH
Foto: Publiek domein