Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Euronav weer in opmars

Euronav stond deze week al heel wat in de kijker. Na een zwak 2016 nam het de laatste tijd de draad weer op. De eerste week van 2017 kreeg het bedrijf complimenten van Deutsche Bank en deed het volgens KBC Securities een goede zaak met de verkoop van enkele schepen.

De olierederij werd in 2016 op de beurs afgestraft. Het bedrijf ontpopt zich nochtans tot een echte verwenner van de aandeelhouders met de belofte minstens 80 procent van de nettowinst uit te keren onder de vorm van dividenden. In 2016 werd er dan ook een berg aan cash uitgekeerd na monsterwinsten door hoge transporttarieven. Deze transporttarieven gaven echter heel wat terrein prijs en bijgevolg ook de winsten van het bedrijf.

Deze tarieven voor het transporteren of opslagen van olie hangen af van de vraag naar olie maar ook van het aanbod. Een overaanbod zorgt ervoor dat de tarieven de hoogte in gaan. Vaak worden de schepen zelfs als drijvende opslagruimtes gebruikt.

Het akkoord tussen de Opec-landen om vanaf het huidige jaar minder te produceren en zo de prijzen weer wat hoger te krijgen was slecht nieuws voor Euronav waardoor het aandeel nog wat extra druk ondervond. Het is echter maar de vraag hoe lang het duurt vooraleer andere producenten van de prijsstijging gebruik maken om (extra) op de markt te springen. De Amerikaanse schalie-olieproducenten, die hogere productiekosten kennen dan die in het Midden-Oosten, zullen bijvoorbeeld weer de mogelijkheid zien om extra te produceren.

Naar deze week dan. Deutsche bank gaf het aandeel van Euronav een opstoot. Ze verhoogden het advies van Houden naar Kopen en het koersdoel ging van 8,5 naar 10 dollar (Euronav heeft ook een Amerikaanse notering).

Donderdag liet Euronav weten 4 schepen te verkopen voor 186 miljoen dollar. Daarop boekten ze een meerwaarde van 37 miljoen. Verder sloten ze een vijfjarig contract af met de overnemer om de schepen te huren met een dagtarief van 22.000 dollar per schip, gemiddeld. KBC Securities was enthousiast en vond dat de meerwaarde hoger was dan verwacht, de huurtarieven voordelig en verder past volgens hen de transactie goed in de strategie van Euronav om de vloot te verjongen. Na het vijfjarig contract gaan de schepen immers volledig over naar de kopers. KBC Securities herhaalde het koopadvies met een koersdoel van 12,00 euro.

Foto: Euronav.com

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.