Stijging olieprijzen met ups en downs

Sinds het akkoord tussen de olieproducerende landen, is de oliemarkt aan het herstellen van een diep dal. In december stegen de olieprijzen gestaag naar nieuwe hoogtes rond de 50 dollar per vat. Deze maand zijn de prijzen lichtjes verder gestegen richting de 55 dollar, maar het lijkt alvast iets moeizamer te gaan dan eind vorig jaar.

De oliemarkt is aan het herstellen, zoveel is ondertussen duidelijk na het akkoord tussen de olieproducerende landen van zowel de OPEC-organisatie als de niet-leden. Eind vorig jaar schoten de olieprijzen vlotjes de hoogte in als reactie op het nieuws dat de olieproductie teruggeschroefd zal worden.

Maar deze week lijkt de rit omhoog nogal behoorlijk hobbelig te zijn. Het begon alvast goed na positieve macro-economische cijfers vanuit China, de groeivertraging van ’s werelds tweede grootste economie lijkt stilaan te verdwijnen en plaats te maken voor nieuwe economische groei.

Verder was er begin deze week ook het goede nieuws dat Oman en Koeweit eveneens zullen deelnemen aan de olieproductievermindering. Hierdoor daalt het aanbod nog meer waardoor de prijs voor olie logischerwijs de hoogte in gaat.

Maar het positieve effect was van korte duur want al snel blijkt dat de olievoorraden in de V.S.A. nog altijd torenhoog zijn en dit terwijl de vraag op het wereldtoneel niet bijzonder hard is gestegen.

Volgens onderzoeker Genscape is de voorraad WTI-olie in de centrale opslagplaats Cushing groter geworden sinds vorig jaar, waardoor het aanbod op de wereldmarkt nog altijd hoger ligt dan eerst werd gedacht.

Wie had gedacht dat, na het akkoord tussen de olieproducerende landen, de olieprijzen oncontroleerbaar zouden stijgen, heeft het dus mis. Volgens olie-analist Tom Kloza zal 2017 een stabiel jaar zijn voor de oliemarkt met prijzen tussen de 55 en 65 dollar.

De positieve impact van het historische akkoord duwt de prijzen nu in vol enthousiasme de hoogte in, maar later op het jaar zal het ‘nieuwe normaal’ op de oliemarkt als vanzelfsprekend worden beschouwd en zullen de prijzen stabiliseren of zelfs lichtjes dalen omdat er wordt verwacht dat vraag en aanbod ook dit jaar niet in balans zullen raken.

Dit kan alleen verholpen worden als alle olieproducerende landen een extra inspanning doen of als de wereldeconomie dermate aantrekt, dat de vraag een enorme duw in de rug krijgt.

Bronnen: Beursduivel, Moneytalk, Telegraaf

Foto: Sergio Russo – Flickr