Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Jean-Claude Juncker maakt onderdeel uit van het probleem

Begin deze week werd bekend dat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zich tijdens zijn termijn als premier van Luxemburg meermaals verzette tegen antibelastingontduikingsprogramma’s van de EU.

Uit documenten in handen van onder meer The Guardian bleek dat lidstaten hun deelname aan het Gedragscodecomité voor Bedrijvenbelasting, dat 19 jaar geleden werd opgericht, structureel misbruikten.

Jean-Claude Juncker was van 1995 tot 2013 niet alleen premier van Luxemburg, maar ook minister van Financiën. Met andere woorden: 100 procent verantwoordelijk voor de Luxemburgse belastingpolitiek.

In die tijd verzette hij zich tegen de Europese maatregelen om belastingontduiking aan te pakken, zo bleek uit de gelekte documenten.

Onder leiding van Luxemburg trachtte een groep met vooral kleine lidstaten een stokje te steken voor de onderzoeken naar de belastingtarieven van EU-landen.

Dat het kleine Luxemburg erin slaagde de Europese hervormingen lange tijd tegen te houden, vaak enkel gesteund door Nederland, is opvallend te noemen.

Het toont vooral de belangrijke rol van huidig Commissievoorzitter Juncker aan.

Nu wil MEP Fabio De Masi, de Vice-President of the Committee of Inquiry into Money Laundering, Tax Avoidance and Tax Evasion (PANA), dat Jean-Claude Juncker aftreed. De Masi gaf aan:

Juncker should make a new year’s resolution for the sake of Europe: he must step down. He is part of the problem and not the solution.

It’s absurd that millions of Europeans who have suffered from austerity policies that created social division now have the godfather of tax dumping presiding over the EU commission.

The Commission must free itself from the dark shadow of Mr. Juncker

Oxfam Novib stelde vorige maand een lijst op van de vijftien grootste belastingparadijzen ter wereld. Daarbij nam Nederland de derde plaats in achter Bermuda en de Kaaimaneilanden.

Luxemburg moest het met een zwakke zevende plaats doen. Wellicht goed dat de voorzitter van de Europese Commissie niet uit Nederland komt.

Bronnen: Sputnik News, EU Observer, The Guardian, NOS

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.