Goedkope schulden dankzij centrale banken

Het goedkope geldbeleid van de centrale banken zorgt ervoor dat vele bedrijven hun schulden aan betere voorwaarden kunnen herfinancieren of goedkope schulden kunnen aangaan om overnames en andere investeringen te bekostigen.

Mario Draghi (en met hem andere centraal bankiers overal ter wereld) handhaaft een beleid van extreem lage rente om de investeringen aan te wakkeren en zo de groei en inflatie een duw in de rug te geven. De basisrente van de Europese Centrale Bank bedraagt nu het mooie ronde cijfer 0. Wereldwijd wordt de rente laag gehouden, in Amerika begint het stilaan de andere richting uit te gaan.

Vrijdag was er het zoveelste verhaaltje in de rij. Euronav herfinancierde haar banklening met een nieuwe lening aan betere voorwaarden. In het persbericht van vrijdag voorbeurs stond te lezen dat de rente voor de kredietlijn van 410 miljoen dollar 50 basispunten lager is dan bij de vorige lening van 500 miljoen dollar. De lening loopt tot eind januari 2023.

Hugo De Stoop, de CFO van Euronav zei hierbij het volgende:

Deze nieuwe lening biedt Euronav aanzienlijke flexibiliteit. Het is een volledige doorlopende kredietfaciliteit die een termijnlening vervangt. Deze nieuwe financiering heeft een lagere marge (50 basispunten lager) dan de lening die werd geherfinancierd en heeft een aanzienlijk langere looptijd. De leverage is meer aantrekkelijk en verbetert bovendien verder onze liquiditeitspositie. Wij geloven dat in de huidige markt bankleningen de beste manier zijn om waarde te creëren voor aandeelhouders op de lange termijn.

De CFO wijst erop dat bankleningen “in de huidige markt” een goede financiering vormen. En die mening was ook menig ander topman van bedrijven toegedaan om kredieten aan te vragen en daarmee 1) de schulden te herfinancieren of 2) te investeren.

AB InBev rondde afgelopen jaar een mega-overname van SABMiller af. Om de tweede grootste biergroep ter wereld over te nemen werden er massale kredietlijnen aangevraagd. Dit leek ook voor de bierreus een goede optie in dit lage renteklimaat.

Greenyard bespaarde 15 miljoen euro aan rentelasten door een nieuwe converteerbare obligatielening die ze begin december aankondigden. Met een rente van bijna 8 procent was de aflopende obligatielening veel duurder dan de nieuwe 3,5 tot 4 procent. Met het geld worden mogelijks ook overnames gefinancierd.

We gaan nog een maandje terug in de tijd naar begin november met Telenet. Deze gingen ook een grote herfinanciering aan van leningen. De beide, nieuwe leningen van 1,6 miljard euro en 1,5 miljard dollar lopen tot eind januari 2025. “Met deze transactie, die geen impact heeft op de schuldgraad van Telenet, zal Telenet de gemiddelde looptijd van haar schulden verlengen tegen huidige aantrekkelijke marktvoorwaarden, met daarnaast ook verhoogde convenantenflexibiliteit,” klonk het toen.

In mei van vorig jaar kon Bekaert zelfs schulden bijtanken tegen een nultarief, eveneens via converteerbare obligaties.

En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden! Met dank aan de centraal bankiers!

Bron: De Tijd

Foto: Sean Gallup, Win McNamee/Getty Images