Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Tesla moet zich bewijzen

Tesla presenteerde afgelopen week slechter dan verwachte cijfers. Productieproblemen zijn de oorzaak van een prestatie beneden de eigen doelstellingen. Nochtans ging het aandeel tijdens de eerste week van 2017 vlot hoger. We bekijken het bedrijf (en aandeel) even van naderbij.

De producent van elektrische wagens stelde vorig jaar een goedkopere Tesla van 35 000 dollar voor. Een auto voor een breder publiek. Andere wagens, zoals de Model S of Model X, kosten minstens dubbel zo veel. Met een bereik van 345 kilometer voor die prijs een sterke prestatie.

De bestellingen stroomden binnen. Mensen konden via een voorschot intekenen op een exemplaar en de interesse was enorm.

De eerste ‘goedkope’ Tesla zal dit 2017 kunnen geleverd worden, In Europa moeten we tot begin 2018 wachten. Echter, Tesla heeft in het verleden al meermaals deadlines gemist en de laatste cijfers wijzen alweer op problemen met de eigen doelstellingen.

Tesla moest bij cijfers (van afgelopen week) problemen opbiechten met de productie. Tussen oktober en december waren er vertragingen door de introductie van nieuwe hardware. Eerder in het jaar moesten er ook al problemen worden verholpen aan de vleugeldeuren van de SUV, model X. Resultaat? Ruim 22 000 geleverde wagens in het vierde kwartaal en over het hele jaar ruim 76 000. Minder dan de doelen van respectievelijk 25 000 en 80 000 à 90 000. In december werd er blijkbaar een versnelling hoger geschakeld in de productie maar die leveringen konden niet meer in 2016 gebeuren.

De deadlines die topman Musk stelt zijn steeds agressief en lijken niet altijd realistisch. De prognose voor 2018, een productie van 500 000 wagens en het dubbele tegen 2020 worden door velen als fantasie beschouwd.

Waarom doet Musk dit eigenlijk? Onrealiseerbare doelstellingen lanceren is gevaarlijk, beleggers houden vooral van bedrijven die de prognoses overtreffen.

Toch heeft hij er zijn redenen voor. Door ambitieus te zijn kan hij de sector wat forceren en de transformatie naar een meer duurzaam wagenpark versnellen.

Tesla kondigde in mei van vorig jaar trouwens een kapitaalverhoging aan van 1,4 miljard dollar. De kapitaalverhoging kwam helemaal niet onverwacht en dient om de productieverhogingen te financieren.

2017 wordt een belangrijk jaar voor de elektrische wagenbouwer. Het bedrijf zal moeten leveren wat het beloofde en scoren met de Model 3 voor de middenklasse. De concurrentie is trouwens ook volop op de kar van de elektrische wagens gesprongen. In november vorig kondigde ook Volkswagen aan tegen 2025 de marktleider in elektrische auto’s te willen worden.

De technologie van het bedrijf is net als de topman Elon Musk revolutionair. Beleggers willen echter ook cijfers zien.

Bronnen: De Tijd, Bloomberg, rtlz.nl

Foto : Tesla Motors

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.