Pariteit dollar euro komt steeds dichterbij

Er wordt al lang gespeculeerd op een pariteit tussen de Amerikaanse dollar en de euro. Veel analisten en marktkenners dachten dat dit scenario zich zou voltrekken in 2016 maar door het uitstelgedrag van de Federal Reserve bleef een pariteit tussen dollar en euro uit. Het lijkt haast onvermijdelijk dat we dit jaar een 1:1 verhouding zullen zien tussen beide munten.

Volgens Jan Hatzius, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, zullen we niet lang moeten wachten op een pariteit tussen de dollar en de euro vermits de Amerikaanse centrale bank eindelijk is overgaan tot actie en de rente in december voor de tweede keer heeft verhoogd.

Tijdens de Federal Open Market Committee liet Janet Yellen, president van de Federal Reserve, weten dat er nog meer renteverhogingen zullen volgen in 2017. In totaal zouden er nog drie extra ‘rate hikes’ moeten komen indien de macro-economische cijfers omtrent de Amerikaanse economie positief blijven.

Hoewel marktkenners ondertussen de kuren van de Federal Reserve kennen, rekenen zij op maximum twee renteverhogingen dit jaar. Ze verwachten een eerstvolgende verhoging in maart gevolgd door een andere ‘rate hike’ in september.

De snelheid van de verhogingen is ook gerechtvaardigd vermits de Amerikaans economie een versnelling hoger heeft geschakeld, de centrale bank probeert het tempo bij te houden om de timing van de renteverhogingen niet te missen.

Het beleid van de Federal Reserve staat in schril contrast met dat van de Europese Centrale Bank. Waar de Amerikanen hun beleid verstrakken, zijn de Europeanen hun soepel monetair beleid aan het verlengen. Dit heeft zonder twijfel een grote invloed op de koersverhouding tussen de dollar en de euro.

Hoewel we allemaal gewoon zijn geworden aan lage rentes en stimulusmaatregelen, is het verstrakken van het beleid een logische stap voor het normaliseren van het financiële systeem. Hatzius is ervan overtuigd dat de V.S.A. niet snel meer zal terugkeren naar het ‘dovish’ beleid.

Voor Europa is hij echter minder optimistisch, zolang de inflatie niet naar de 2 procent kruipt, zal Mario Draghi zijn soepel monetair beleid verder zetten. Maar sinds enkele weken is er verrassend goed nieuws te melden over de Europese inflatie, die zit namelijk stevig in de lift.

Kortom, Hatzius ziet een pariteit tussen de dollar en de euro snel gebeuren. Indien de rente in maart nog eens wordt verhoogd, zal de dollar in waarde stijgen en vermoedelijk al gelijkkomen met de euro.

Bronnen: CNBC, ExchangeRates

Foto: Public Domain Pictures