Amerikanen positief: Investeerders kiezen voor aandelen

2017 ziet er economisch zonnig uit. Althans in de Verenigde Staten. Terwijl Europa ook dit jaar nog verder zal blijven zwalpen, gaat de economische motor in de VS steeds sneller draaien.

De groei zit in Amerika al een geruime tijd boven de 2% van het BBP (op jaarbasis). De rentes worden stukje bij beetje verhoogd. De werkloosheid is laag en de beurs doet het goed.

Nadat doemdenkers (hallo klassieke media?!) voorspelden dat de verkiezing van Donald Trump zou uitdraaien op economische rampen, blijkt nu het tegendeel veelal waar te zijn.

De Amerikanen blikken vol vertrouwen naar het nieuwe jaar. Daar zijn heel wat aanwijzingen voor. We sommen er enkele op:

1. In de twee maanden na de verkiezingen, werd al voor meer dan 40 miljard dollar weggetrokken uit de obligatiemarkten. Beleggers zijn de obligaties – die bodemwinsten opleveren – kotsbeu en kiezen opnieuw voor meer risico.

2. In dezelfde 60 dagen is voor meer dan 70 miljard dollar gevloeid naar de ‘equity funds’. Geld vloeit dus grotendeels van de bonds naar de aandelenfondsen. Hogere inflatie- en groeicijfers maakten de bondmarkets minder interessant, aldus Bank of America Merrill Lynch in The Financial Times.

3. Daarnaast vluchten de beleggers ook steeds meer in vastgoed. Verwacht wordt dat Trump grote investeringswerken zal doorvoeren – om de infrastructuur te vernieuwen en zo ook de groei verder aan te wakkeren.

Kortom: De woordenschat/terminologie wordt in de VS steeds positiever in de financiële wereld. Van stilstand gaan we naar groei. Seculiere stagnatie wordt circulair herstel. Van bonds gaan we naar commodities. Of hoe Donald Trump een frisse wind doet waaien doorheen The States.

Toch is niet iedereen even enthousiast. Onder andere de Nederlandse hoogleraar economie Jaap Van Duijn waarschuwde in RTL Business Class dat de Keynesiaanse investeringspolitiek van Trump te laat zal komen.

De kans op overhitting van de economie met hogere inflatie, vanaf 2018-2020, ligt dan weer op de loer. Met alle negatieve gevolgen van dien. Maar, in 2017 is het feest!