Mexico spendeert $4 miljard om peso op te krikken… zonder enig resultaat!

De Mexicaanse peso zet maand na maand nieuwe records. Diepterecords wel te verstaan. De neerwaartse beweging die al voor de Amerikaanse verkiezingen ingezet was is enkel nog versneld sinds de overwinning van Donald Trump.

De peso zit al meer dan een decennium in het slop. Sinds 2002 gaat het met de munt praktisch enkel bergaf. 58% van zijn waarde verloor de Mexicaanse munt in al die tijd!

De verkiezing van Trump gooide nog wat olie op het vuur. Het lijkt wel of bij elke tweet van de nieuwe president de peso nog wat lager gaat.

Tijd dus voor de centrale bank om in te grijpen. Ook al helpt dat helemaal niets.

Vorige week spendeerde de centrale bank van Mexico (Banxico), 4 miljard dollar om de peso op te krikken.

Er werden dollars verkocht om pesos mee te kopen en dat verzachtte een beetje de pijn.

Maar het geluk was van korte duur. Zo ging de peso donderdag, na ingrijpen van de centrale bank met 1,9% hoger… om na een tweet van Trump die winst weer helemaal op te geven.

“Toyota zegt dat ze een fabriek in Baja, Mexico willen bouwen om Corolla’s te fabriceren voor de VS. GEEN DENKEN AAN! Bouw de fabriek in de VS of betaal een hoge importtax.”, zo tweette Trump geirriteerd.

Toyota verloor $1,2 miljard aan beurswaarde in vijf minuten en Banxico was ook haar geld kwijt.

De centrale banken leren het nooit: er is geen geld in de wereld dat de kracht van de vrije markt aan kan.

Dat had men al moeten weten aangezien ervaringen van de Zwitserse centrale bank om de euro op te krikken ook al faliekant afliepen. Twee jaar geleden werd de koppeling van de Zwitserse frank aan de euro stopgezet nadat miljarden waren uitgegeven om de koers gelijk te houden.

Zal de Mexicaanse centrale bank iets leren uit deze ervaring? Waarschijnlijk niet. De geschiedenis leert ons dat de manipulatiepogingen vrij zeker nog jaren door gaan.

Of het nu gaat om de centrale bank van Mexico, Zwitserland, België of Nederland… QE, LTRO’s of andere interventies… deze mensen denken dat ze de economie kunnen plannen en zetten heel koppig door.

Niet wetend dat hun gemanipuleer meer kwaad doet dan goed!

Bron: ZH
Foto: Google Finance