Uitspraak May doet pond tuimelen

Het plan voor de Britse uittreding uit de Europese Unie begint stilaan vorm te krijgen. Marktkenners en analisten verwachten een vlot en gestructureerd verloop zonder te veel turbulentie, maar de uitspraak van Theresa May zorgt voor flinke opschudding. Afgelopen weekend waarschuwde ze de wereld voor een ‘harde brexit’ met alle zware gevolgen van dien.

De uitspraak was genoeg om een enorme druk te zetten op het Britse pond, de munt verloor maar liefst 1,3 procent van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. De voorkeur van Theresa May om te opteren voor een ‘harde brexit’ heeft te maken met het Europese migratiebeleid.

Ze is van mening dat Groot-Brittannië al genoeg vluchtelingen heeft opgevangen de afgelopen jaren en dat de enige controle op de migratiecrisis een snelle en harde uittreding uit de Europese Unie is. Als ze kiezen voor een trage uitstap, hangen ze nog jaren vast aan de EU en dus ook aan het Europese migratiebeleid waar ze zelf geen controle over hebben.

Hiermee maakt ze duidelijk dat een onafhankelijk migratiebeleid belangrijker is dan de toegang tot de vrije Europese markt voor Britse bedrijven. Een vreemde uitspraak vermits een ‘harde brexit’ pijnlijke gevolgen zal hebben voor de Britse economie en handelsrelatie met Europa.

Sinds het referendum in juni vorig jaar, heeft het pond al ruim 18 procent van zijn waarde verloren in vergelijking met de dollar en 15 procent tegenover de euro. Tussendoor waren er nog opflakkeringen als gevolg van geruchten over een geleidelijke brexit, maar die hoop heeft May nu volledig de kop ingedrukt.

Volgens Stephen Jefferies, hoofd wisselkoersen bij JPMorgan, hebben de financiële markten een lange tijd gewacht op een duidelijke richting voor de brexit. Na het interview met May het afgelopen weekend, weten we welke richting de voorkeur krijgt en dat boezemt veel beleggers en investeerders angst in.

In maart wordt het Artikel 50 in werking gesteld om de onderhandelingen over een Britse uittreding te kunnen starten, daarna hebben ze twee jaar de tijd om alles te regelen en af te ronden zodat de brexit uiterlijk in 2019 kan worden voltooid.

Bronnen: FT, Aljazeera, SlimBeleggen

Foto: Stux – Pixabay