Turkse lira vooralsnog slechts presterende munt van 2017

De waarde van de Turkse lira ten opzichte van de dollar daalde woensdag op een gegeven moment met 4 procent, de sterkste daling sinds de mislukte coup in Turkije in juli vorig jaar.

Het verlies sinds de jaarwisseling, twee weken geleden, komt daarmee uit op al meer dan 10 procent. Het betreft daarmee de slechtst presterende munteenheid in 2017 tot nu toe.

In vergelijking: Die andere slecht presterende munt, de Mexicaanse peso, kende dit jaar slechts een afname ten opzichte van de dollar met 4,5 procent.

Investeerders zijn bezorgd over de economische toekomst van Turkije vanwege de politieke onrusten, aanslagen en daarmee samenhangende slechter wordende financiële situatie.

De Turkse lira toonde gisteren wel weer enig herstel. De koers werd gesteund door een speech van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en een algemeen zwakkere dollar. De lira wist weer 2 procent bij te schrijven.

Erdogan zorgde vorige maand ook al voor een korte opleving van de munt, toen hij Turken opriep buitenlandse valuta om te wisselen voor lira en goud.

Kijken we naar goud in verhouding tot de lira dan zien we dat de munt de afgelopen 10 jaar 4,5 maal minder waard is geworden. Wie in 2008 zijn liras omwisselde voor goud zou nu voor datzelfde bedrag 4,5 zoveel lira’s terug krijgen.

Ook afgelopen jaar kende de Turkse lira waardevermindering ten opzichte van het edelmetaal, goud werd zo’n 35 procent duurder ten opzichte van de munt. Ten opzichte van de dollar betrof het een daling van zo’n 25 procent, ongeveer hetzelfde als de euro.

Verder is de Turkse inflatie vorig jaar, net als het jaar ervoor, ver boven de 8 procent uitgekomen. De prijzen voor voedsel stegen met 6 procent en die van alcohol en tabak zelfs met 32 procent. De doelstelling van de centrale bank was een inflatie van maximaal 5 procent.

Eigenlijk zou de centrale bank de rente verder moeten verhogen om de inflatie in te dammen, maar is vooralsnog voorzichtig uit angst voor meer onrust onder de bevolking.

De Turkse centrale bank trachtte eerder deze week nog een einde te maken aan de vrije val van de munt door te zorgen voor meer liquiditeit, toen zonder succes.

Hierdoor groeit de kans op drastische maatregelen, zoals een fikse renteverhoging gelijk die van januari 2014. Het belangrijkste rentetarief ging toen in één klap van 4,5 naar 10 procent.

Hoewel de meeste investeerders geen vertrouwen meer lijken te hebben in de Turkse economie hebben de beleggers van Aberdeen, de Schotse vermogensbeheerder met als specialiteit opkomende markten, dat nog wél.

Zij heeft Turkse staatsobligaties en aandelen in bezit en gelooft dat een renteverhoging noodzakelijk is. Wanneer dat gebeurt kan dat beleggers op langere termijn veel winst opleveren.

Bronnen: FD, Bloomberg, Financial Times, AL Monitor, Wall Street Journal

Foto: FLickr