Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Janet Yellen ziet op korte termijn een ‘rate hike’ mogelijk

Ondertussen weten we wat marktkenners en analisten verwachten van het monetaire beleid van de Federal Reserve, het merendeel is optimistisch en denkt dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar minimum twee renteverhogingen zal doorvoeren. Het aantal ‘rate hikes’ voor 2017 blijft uiteraard een gok, maar over het sentiment kunnen we met iets meer zekerheid spreken.

Afgelopen donderdag was er een bijeenkomst in het gebouw van de Federal Reserve in Washington. Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, sprak er met docenten over de huidige monetaire ontwikkelingen om studierichtingen in de economie te promoten.

Ze raadde de docenten aan om het tijdens hun lessen zeker te hebben over het bestrijden van financiële crisissen omdat er ontzettend veel uit te leren valt. Zo is de Federal Reserve in der tijd ook in het leven geroepen, om crisissen aan te pakken en erger te voorkomen.

Uiteraard kwam het huidige monetaire beleid ook aan bod, maar over het exacte plan van de Federal Reserve wou ze niet uitwijken. De intentie van drie renteverhogingen dit jaar klinkt aannemelijk maar analisten hebben toch hun twijfels over het aantal ‘rate hikes’.

Over het sentiment daarentegen zijn ze het bijna allemaal eens met elkaar en dat bevestigde Janet Yellen ook tijdens de bijeenkomst. Op de korte termijn ziet ze momenteel geen enkel probleem om over te gaan naar een verdere verstrakking van het rentebeleid.

Ze zei dat de werkgelegenheid in de V.S.A. zo goed als optimaal is en de inflatie aardig dicht in de buurt komt van de beoogde 2 procent. Volgens Yellen doet de Amerikaanse economie het op dit moment bijzonder goed en verwacht op korte termijn dat dit zeker zo zal blijven.

Er is ook geen harde winter geweest tot nu toe, dus de cijfers voor deze periode zullen nauwelijks een dipje vertonen, in tegenstelling tot twee jaar geleden bijvoorbeeld. Zolang de kwartaalcijfers positief/stabiel blijven, kan het plan van de Fed gevolgd worden.

Maar toch waarschuwde ze voor toekomstige uitdagingen, zo is er in de V.S.A. nog altijd een lage productiviteit en een groeiende ongelijkheid tussen de bevolking. Naast het inflatiedoel, zijn dit twee andere belangrijke factoren waarop de Amerikaanse overheid zich op moet gaan focussen.

Bronnen: CNBC, Beursduivel, NY Times

Foto: Wikimedia

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.