De geheime handelsoorlog tussen de VS en de EU (en waarom we die verliezen)

U wist het misschien niet maar er woedt een geheime handelsoorlog tussen de VS en de EU. TTIP, de sancties tegen Rusland, Dieselgate… ze passen allemaal in de strategie van Washington om Europa economisch dood te knijpen en in het Atlantische gareel te houden.

Dat beweert althans de gerenommeerde Duitse onderzoeksjournalist Ernst Wolff. De Amerikaanse economie is in verval en voert een beleid om haar bondgenoten te beletten échte concurrenten te worden. In combinatie met een sterke dollar als wereldreservemoment kan de Amerikaanse economie makkelijk dominant blijven.

Zo saboteert Washington bijvoorbeeld de Duitse economie door Deutsche Bank en Volkswagen voor het gerecht te dagen, en voor Amerikaanse concurrenten een oogje dicht te knijpen.

Wolff vermoedt dat Trump die politiek, die door Obama werd gestart, enkel maar zal opdrijven. Onder Obama werden de sancties met Rusland voor Amerikaanse bedrijven tot drie maal toe (1, 2, 3) versoepeld in het voorbije jaar, terwijl de Europese landen zich gewillig marktaandeel en opportuniteiten laten afsnoepen door Amerikaanse en Aziatische concurrenten.

Vorige week werd de Volkswagen Group veroordeeld tot een boete van 4.3 miljard dollar. De grootste boete ooit opgelegd aan een autofabrikant. Bovendien volgen nog strafprocessen tegen zes VW executives, waarvan vijf woonachtig te Duitsland.

Deutsche Bank ging dan weer akkoord met een settlement van 95 miljoen dollar voor belastingfraude in 2000. Vorige maand sloot het nog een settlement voor 3.1 miljard dollar en schadevergoedingen ten belope van 4.1 miljard dollar voor het verhandelen van subprime mortgages, waarvan DB wist dat ze zouden defaulten.

Europa en vooral Merkel nemen het allemaal nogal gelaten op en weigeren harde taal te spreken aan het adres van Washington. Men maakt zich liever druk om de persoon van Trump dan om het beleid dat Europese banen en welvaart kost.

Kortom: de VS wil Europa economisch onthoofden, en wij leggen ons hoofd gewillig op het kapblok.

Foto: openDemocracy

Bron: Sputnik.DE