Econoom Paul De Grauwe versus Donald Trump

Econoom Paul De Grauwe weet het ook allemaal niet meer zo goed. Van klassieke econoom en donkerblauwe liberaal veranderde hij doorheen de jaren in een linksliberale Keynesiaan die als oplossing voor alle problemen zegt: Meer schulden!

De Grauwe klaagt al jaren over de zogenaamde ondraaglijke bezuinigingspolitiek van de Europese Unie. Specifiek dan in het kader van de eurocrisis en de behandeling van paria Griekenland.

De besparingen zouden Griekenland, en bij uitbreiding heel Zuid-Europa, nog verder in de dieperik storten. De Grauwe wil daarentegen meer overheidsschulden als oplossing voor de schuldencrisis.

Door nog meer schulden aan te gaan via een investeringspolitiek vanwege de overheid, kunnen landen als Griekenland uit hun schulden groeien, zo gaat de logica van De Grauwe. Dat het Keynesianisme in de praktijk niet werkt, is ondertussen al genoeg aangetoond in de praktijk.

Het gekke is nu dat de econoom van de London School of Economics een opiniestuk schreef, afgelopen week, waarin hij stelt dat Amerika en de wereld met President Donald Trump “100 jaar terug in de tijd gaan”. De Grauwe vond de inauguratietoespraak van Trump “angstaanjagend”, zo lezen we op DeRedactie.

Vreemd is dat. Waarom? Omdat Trump herhaaldelijk in zijn campagne en ook in zijn toespraken van de afgelopen weken, juist benadrukte dat hij zware infrastructuurwerken wil doorvoeren om zo meer jobs te creëren en de economie aan te zwengelen.

Oftewel: Puur Keynesianisme. De Grauwe zou dus juist blij moeten zijn als een kind, dat de Amerikaanse president zijn recepten wil overnemen en in de praktijk wil brengen.

Echter, De Grauwe slaat al die passages over en focust uitsluitend op het handelsprotectionisme dat Trump voorstaat en de miljardairs waarmee hij zich omringt (en de afkeer van De Grauwe voor de trickle-down economics).

Zou Paul De Grauwe schrik hebben dat Trump het economische denken van Keynes in de praktijk brengt en dat dit uitdraait op gigantische schuldenbergen en een oververhitting van de economie, met een hoge inflatie-opstoot? Het zou namelijk bewijzen dat wat De Grauwe verkondigt economisch nonsens is.