Wereldeconomie danst op smeulende vulkaan

Ondanks de opwaartse beweging op de Amerikaanse beurzen na de verkiezing van Trump blijft dit alles een vreugdedans op een smeulende vulkaan. De schuldenberg die het laatste decennium zeer sterk is gestegen in alle werelddelen staat op ontploffen.

Analisten en doemdenkers waarschuwen al langer voor de enorme schuldenberg welke niet enkel in Europa en de Verenigde Staten enorme proporties heeft aangenomen. Deze schuldenberg is de laatste jaren dramatisch gestegen door de extreem lage rentes en het vele financiële injecties in het systeem door de centrale banken.

Tot op heden kon dit alles goed onder controle gehouden worden door de lage rentes welke in sommige landen zelfs voor vele jaren negatief waren. Nu er opnieuw rentestijgingen dreigen aan te komen zal de rentesneeuwbal opnieuw beginnen rollen en deze maal harder dan ooit. Onder meer in de Eurozone is de toestand dramatisch waarbij tal van landen flirten met een onbetaalbare overheidsschuld.

Onder het mum van “de sociale welvaartsstaat” werd er jaarlijks bijkomende miljarden euro’s gespendeerd aan de gezondheidszorg welke echter beter besteed werden aan schuldenafbouw. Door het negeren hiervan zal de ultieme prijs betaald worden in diverse landen, namelijk een faillissement. Dit zal er ironisch genoeg voor zorgen dat de sociale welvaartsstaat tot het verleden zal behoren.

De ECB is momenteel nog volop werkend aan een hogere inflatie door het blijven uitvoeren van het zogenaamde QE-programma. Na de verkiezingen in Duitsland en Frankrijk zal dit alles vermoedelijk snel uitdoven waarbij de rente en de inflatie opnieuw zullen terugkeren naar een normaal niveau. Dankzij deze inflatie zal de relatieve schuld inderdaad dalen, echter aan een veel te lage snelheid om de schuldenproblematiek het hoofd te bieden.

Een volgende financiële crisis zal zijn oorzaak dan ook hoogstwaarschijnlijk vinden in deze schuldenberg. De ernst ervan is afhankelijk van de tijd die er nog rest tussen nu en de daadwerkelijke implosie van het gehele systeem.

Historisch gezien is er op lange termijn altijd een klim geweest van de beurzen, dit evenwel gepaard gaande met enkele dieptepunten tussendoor. Deze komen historisch gezien tussen de 7 en de 10 jaar voor waarbij we afgaande op de vorige crisissen ons dus mogen verwachten aan enkele grote problemen het komende jaar.

Goud is op dat moment een zekere belegging. Ook het shorten van indexen is een mogelijkheid, hierbij echter wel rekening mee houdend dat deze nog een tijdelijke klim kunnen ondergaan vooraleer een neerwaartse trend zal starten.

Bronnen:

http://www.cnbc.com