Telefoontje tussen Poetin en Trump geeft investeerders hoop

Zaterdag hielden de Amerikaanse president Trump en zijn Russische collega Poetin voor het eerst een telefonisch onderhoud. Volgens Moskou en Washington bevestigden beide wereldleiders hun voornemen om de onderlinge relaties gevoelig te verbeteren en nauwer samen te werken in de strijd tegen het terrorisme.

Die persberichten gaven de investeerders in de VS en Rusland duidelijk hoop. Benieuwd hoe de beurzen maandag zullen reageren.

Hoewel de pers meer oor hebben naar de militaire samenwerking in de strijd tegen IS, is het belangrijk te onderstrepen dat ook economisch zal worden samengewerkt.

Concreet verwachten we dat Trump zal proberen om het Congres te overtuigen van de noodzaak om de sancties terug te schroeven, en indien mogelijk zelfs helemaal op te heffen. Dat is slecht nieuws voor Brussel en Kiev. Officieel werd er echter niet gesproken over de sancties.

Het Kremlin nam het begrip “partner-like cooperation” in de mond. Een warrig idee, maar de investeerders hebben er het volste vertrouwen in dat de Koude Oorlog die Obama nieuw leven in blies stilaan voorbij is.

Later die dag had Trump nog een telefonisch onderhoud met Duits bondskanselier Angela Merkel. Hij bevestigde het behoud van de NAVO, maar val zal de Europese partners verwachten dat ze hun eerlijk aandeel in de kostprijs zullen dragen.

Momenteel betaalt de VS een disproportioneel groot aandeel van de investeringen en kosten van het militair samenwerkingsverband.

Bloomberg laat alvast weten dat de neocons met de handen in het haar zitten. Goed nieuws, dus.

Bron: Sputnik, CNBCCNN, Telegraph, RT

Foto: Michael Vadon