Duitsland grote winnaar van Brexit (Ernst & Young)

Nu een harde Brexit meer en meer realiteit dreigt te worden kijken investeerders massaal naar mogelijkheden om hun activiteiten te verleggen naar andere Europese landen. Dit om de toegang tot de Europese eenheidsmarkt niet te verliezen. De keuze welk land aan het langste eind trekt lijkt ondertussen meer en meer duidelijk te worden.

Diverse Europese landen staan hoog op de lijst om de taak van The City in Londen over te nemen voor de vele financiële transacties. Onder meer Ierland, Frankrijk, Nederland en Duitsland hebben diverse troeven om de financiële instellingen te overtuigen hun activiteiten te verleggen naar het eigen grondgebied.

In tegenstelling tot de Ieren en de Fransen heeft Duitsland echter de meeste troeven aldus diverse investeerders. De economie draait er goed, de hoofdzetel van de ECB en talrijke andere belangrijke instellingen zijn gevestigd in Duitsland en de Eurozone is Duitsland en omgekeerd. Onder meer Frankfurt staat met stip genoteerd om sterk te groeien ten koste van Londen.

De komende drie jaar zal naar schatting 14% van de buitenlandse investeerders activiteiten geheel of gedeeltelijk overplaatsen naar landen  buiten het Verenigd Koninkrijk. Bijna 54% van deze landen zal migreren naar Duitsland, 33% naar Nederland en slechts 8% naar Frankrijk aldus een studie van Ernst & Young.

Diverse bedrijven merken nu al de impact van de aankomende Brexit, onder meer bij de dalende marges. Zowel UBS en HSBC waarschuwden eerder deze maanden dat minimaal 1000 jobs de komende tijd zullen verdwijnen. Bij een daadwerkelijke Brexit kan dit snel opklimmen tot 10000 jobs of meer. Belangrijker dan deze jobs is echter het wegvallen van de enorme geldstromen voor The City. Deze zijn van essentieel belang voor de Britse economie.

Duitsland kan door een Brexit enorme voordelen doen om zijn huidige machtspositie uit te breiden binnen Europa. Dit ten koste van Frankrijk waardoor de verhoudingen nog meer uit elkaar dreigen te groeien. Ook de houding van Duitsland binnen de Eurozone kan hierdoor verstrakken waarbij het minder en minder rekening moet houden met andere landen door het groter economisch gewicht in de schaal.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk leek voor velen een opluchting doordat de Britten vaak dwarslagen in het verleden. Het lijkt er echter op dat  hiermee de kiemen werden gezaaid van een volledige Duitse overheersing binnen Europa. Het land is op economisch gebied de figuurlijke olifant in de kamer waarbij naast concurrent Frankrijk amper nog gewicht in de schaal kan leggen.

Deze situatie kan er dan ook voor zorgen dat de situatie binnen de Eurozone verder escaleert. Landen als Griekenland of Frankrijk met een minder strenge begrotingsdiscipline kunnen de komende jaren dan ook harde tegenstand ondervinden. Ook de verkiezingen in zowel Duitsland als Frankrijk zullen de tegenstellingen op de spits drijven. Pas na 2017 zal duidelijk zijn welke richting zowel de Eurozone als Europa uitgaan.

Bronnen:

http://cnbc.com