Opmerkelijk: Mario Draghi (ECB) trekt keutel weer in

Zo’n twee weken geleden kon u op Beurs.com nog lezen dat Mario Draghi voor het eerst de mogelijkheid had geopperd dat lidstaten uit de euro kunnen stappen. Dit was nieuw. Maandag kwam de baas van de Europese Centrale Bank hierop terug.

Jaren geleden zei Mario Draghi, in volle eurocrisis, dat hij alles zou doen om de euro te redden. Dit was de bekende “whatever it takes”-toespraak. Van een splitsing van de Eurozone of een uitstap van Griekenland, moest de ECB-aanvoerder niet weten.

Op 20 januari leek Draghi voor het eerst zijn toon te veranderen. Hij ging voor het eerst in op hypothetische vragen over het einde van de euro. Landen die de muntunie verlaten zullen eerst al hun schulden aan de ECB moeten terugbetalen, aldus Draghi in januari. In het geval van Italië zou dat neerkomen op een terugbetaling van meer dan 350 miljard euro.

Blijkbaar zijn ze in Frankfurt op de hoofdzetel van de ECB verschoten van deze uitspraken, ofwel blijkt Mario Draghi als econoom een tamelijk kort geheugen te hebben. Want, wat bleek? Maandagnamiddag tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement wilde supermario plots niet meer ingaan op soortgelijke vragen.

Draghi trekt zijn keutel in en herhaalde dat de euro één en ondeelbaar is. Een uitstap uit de Eurozone is nergens voorzien in het verdrag, zo benadrukte hij meermaals. Met andere woorden: een exit is volgens hem onmogelijk.

Sinds de uitspraken van Draghi, in januari, is er weer duchtig gespeculeerd over het einde van de euro. Een uitstap van Italië uit de muntunie wordt stukje bij beetje realistischer.

Harvard-econome Carmen Reinhart waarschuwde dat de huidige discussie onzekerheid versterkt en een kapitaalvlucht uit Italië aanmoedigt. Waarschijnlijk hebben de ECB-directeuren deze waarschuwing ter harte genomen. Vandaar dat Mario Draghi maandag niet meer over een euro-exit wilde spreken.

Bron: Reuters, ECB, www.Europarl.Europa.eu