Maakt Portugal zich op voor een vertrek uit de EU?

Portugal gold de afgelopen jaren als het schoolvoorbeeld van het succes van de Europese saneringspolitiek. De regering zette het mes in de inkomsten en vooral uitgaven, drong de staatsschuld terug en kon op die manier verrassend snel aanknopen met economische groei.

Maar dat is nu allemaal verleden tijd. Momenteel zwaait een linkse minderheidsregering Costa de plak. Deze regering laat de tekorten en schulden terug oplopen en strooit opnieuw kwistig rond met nepstatuten, overbodige overheidsjobs, en pensioenverhogingen. Gevolg: de rente op de Portugese staatsobligaties begint weer te stijgen en bereikte vorige week een spread met de Duitse obligaties van maar liefst 150 basispunten.

Ondertussen flirt het Portugese begrotingstekort met de 3%-norm en staat het land weer op de derde plaatst wat staatsschuld als percentage van BBP betreft, na Griekenland en Italië: een slordige 232 miljard euro. Voldoende voor het ESM om garanties voor op te nemen, maar wellicht ontbreekt er politieke onwil. I.t.t. Italië is Portugal een kleine economie met beperkte geopolitieke en economische waarde.

Ondertussen heeft Fitch besloten om de kredietwaardigheid van Portugal (BB+) niet naar beneden te herzien, wat het regime in Lissabon wat meer ademruimte geeft. Daardoor behoudt Portugal toegang tot de QE van de ECB. Zolang dat het geval is, kan het land haar bonds makkelijk kwijt geraken. Wanneer de regering echter de begroting en de schuldgraad verder laat ontsporen, zou de ECB wel eens Portugal kunnen uitsluiten en doorverwijzen naar het IMF.

Costa loopt er dus de kantjes van af en dat lijkt voorlopig te werken: hij kan kwistig kiezers kopen met geleend geld dat – zoals het er nu naar uitziet – uiteindelijk toch wel door de Duitsers zal worden betaald. Benieuwd hoelang de Duitsers dat nog zullen slikken natuurlijk.

Foto: Pablo BD

Bron: Financial Times