Rapport Internationaal Monetair Fonds lichtelijk hypocriet

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet als belangrijke geldschieter van Griekenland wel eerlijk zijn over de eisen die het aan het land heeft gesteld. Dat zei Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep en minister van Financiën gisteren bij RTLZ.

Dijsselbloem reageerde op het laatste IMF-rapport. Volgens de minister is het rapport heel somber, terwijl er inmiddels wel sprake is van economische groei en behoorlijk goed herstel.

Dijsselbloem:

Griekenland laat vier kwartalen groei zien, de werkgelegenheid neemt toe en in de begroting zijn ook belangrijke stappen gezet. Het rapport is door de werkelijkheid ingehaald. Griekenland staat er beter voor dan dit rapport voorschotelt

Binnen de top van het IMF bestaat verdeeldheid over de vraag of Griekenland de komende jaren verder moet bezuinigen of niet.

De meerderheid van de directie van het Internationaal Monetair Fonds vindt het voldoende dat Athene voor de middellange termijn streeft naar een primair overschot op de overheidsbegroting van 1,5 procent van het bbp.

Een minderheid van de directie houdt vast aan een eerder standpunt van het fonds dat dit 3,5 procent behoort te zijn, omdat er anders te weinig geld beschikbaar komt voor de aflossing van de hoge staatsschuld.

Het IMF gaf gisteren dus openlijk aan dat er sprake is van verdeeldheid binnen het bestuur. Een unicum om dat open en bloot op tafel te leggen.

Maar het typeert ook de problemen waarmee de geldschieters van Griekenland onderling worstelen.

Zowel de EU, ECB, ESM en IMF, kunnen het maar niet eens worden over een eventuele schuldverlichting. Het IMF speelt daarin een belangrijke rol, maar moet ook eerlijk zijn, aldus Dijsselbloem.

Het IMF benadrukt aan de ene kant al langere tijd dat de Grieken een te hoge prijs betalen voor alle hervormingen en bezuinigingen die ze de afgelopen jaren hebben moeten doorvoeren maar vindt de schulden aan de andere kant onhoudbaar.

Dijsselbloem:

Het IMF heeft van Griekenland grote offers gevraagd, ook met bezuinigingen. Daar wassen ze een beetje de handen van schoon. Dat vind ik niet erg sterk

Hij heeft er verder wel vertrouwen in dat het Internationaal Monetair Fonds de steun voor het noodpakket aan Griekenland niet intrekt.

Maar op kwijtschelding hoeven de Grieken volgens de minister voorlopig niet te rekenen.

Bronnen: Financieel Dagblad, RTLZ

Foto: Flickr