Schuldenapocalyps kondigt zich aan in de VS

In de VS kunnen niet enkel ondernemingen een faillissement aanvragen, ook natuurlijke personen kunnen dat. Gedurende zeven jaar zaten die in een dalende trend… tot nu! En dat voorspelt weinig goeds!

De weinige economische groei die we gezien hebben sinds de laatste crisis was grotendeels het gevolg van een toename van de wereldwijde schulden.

Overheden, ondernemingen, particulieren… iedereen profiteerde van de lage rentes om vastgoed te kopen, aandeleninkoopprogramma’s te financieren, sociale zekerheidscheques uit te delen, enz.

Maar als de schulden sneller groeien dan het BBP, dan krijg je vroeg of laat te maken met massale wanbetalingen.

We zagen dat al een keertje in 2008, toen wanbetalingen op subprimeleningen in de VS heel de wereldeconomie deden kelderen.

Nu staat hetzelfde probleem opnieuw voor de deur!

Faillissementen van Amerikaanse ondernemingen zitten al sinds eind 2015 in stijgende lijn. In 2016 lag het aantal faillissementen 26% hoger dan in 2015!

Nu is de trend ook gekeerd voor faillissementen aangevraagd door particulieren:

In januari stegen de aanvragen voor een persoonlijk faillissement met 5,4% tegenover een jaar eerder. Het was de eerste keer sinds 2010 dat hier een stijging plaatsvond!

We hebben een keerpunt bereikt en vanaf hier kan de situatie snel verslechteren. Dit kan het begin zijn van een nieuwe crisis en een reusachtige schuldenapocalyps!

De Amerikaanse consument heeft het verhaal van de economische heropleving geloofd en stak zich diep in de schulden: kredietkaartschulden, studentenleningen, autoleningen…

…de Amerikaanse gezinnen zijn momenteel tezamen 12 BILJOEN dollar schuldig! Dat is 12.000.000.000.000 !

Tel daar nog eens de $20 biljoen schulden van de Amerikaanse overheid bij en denk aan hoeveel keer deze schulden herverpakt en doorverkocht zijn aan investeerders in andere landen en je beseft dat “schuldenapocalyps” geen fictieve dreiging is.

De consument in Amerika zit diep in de problemen: zelfs met de lage interestvoeten kan hij zich geen nieuwe luxeproducten meer veroorloven.

De autoverkopen in de VS zijn ingestort. In januari lagen de verkopen veel lager dan een jaar eerder:

GM verkocht 21% minder wagens, bij Ford ging het om -18%, Fiat Chrysler -36% en Toyota -20%!

En dat allemaal met supergoedkope autoleningen!

We moeten helemaal niet wachten tot Trump een invoertaks in het leven roept, het lijkt alsof de VS nu al in een nieuwe recessie zit!

De studentenschulden is een andere zeepbel die elk moment grote problemen kan opleveren voor de wereldeconomie.

Een probleem dat tot nu toe enorm onderschat werd: vrijdag meldde het Amerikaanse ministerie van onderwijs dat het de wanbetalingen onderschat had!

Onderschat of gemanipuleerd? De data van 99,8% van alle instellingen voor hoger onderwijs waren verkeerd!

In een kwart van alle instellingen had meer dan de helft van de studenten gestopt zijn studentenlening terug te betalen!

U ziet: het kan snel weer uit de hand lopen en voor we het goed en wel beseffen zitten we opnieuw in een wereldwijde financiële crisis.

ZH
Waiting for the word