Waarom u armer wordt!

Er zouden 59.000 jobs in België bijkomen, bij ongewijzigd beleid, zo meldt de nationale bank (NBB). De Regering Michel steekt de pluimen voor dit banenrapport bij op haar eigen hoed. Maar is dat wel terecht? En wist u dat u ondertussen al weer 4% armer bent geworden en dat dit door de hoge inflatie alleen maar erger wordt?

De Nationale Bank van België klinkt in haar nieuwste rapporten positief over de economische toestand. Vooral de arbeidsmarkt zou gaan floreren.

Zo zouden er in de komende drie jaren bijna 60.000 banen bijkomen. Het overgrote deel van deze nieuwe jobs (33.000) zijn te danken aan de effecten van de indexsprong die werd doorgevoerd.

Ook de vermindering van de werkgeversbijdragen, de verhoogde aftrek van beroepskosten en de doorgevoerde taxshift – die vooral de laagste inkomens ten goede moet komen – zouden de werkgelegenheid positief beïnvloeden.

Het Federaal Planbureau komt echter tot heel andere resultaten. Daar zien ze het aantal jobs maar aangroeien met 16.000. De NBB houdt blijkbaar enkel rekening met het bruto resultaat, niet met de netto-aanwas. Het Planbureau wijst er namelijk op dat er ook heel veel jobs verloren gingen in bepaalde sectoren.

Opvallend is verder dat de Belg verarmt. Het reëel beschikbaar inkomen zou dit jaar met 1,2% gaan dalen. Vergeleken met 2009 is de Belg vandaag 4% armer!

Vooral de gedaalde rentes bij banken hebben de Belg geraakt in zijn portefeuille. Uit misère is er extra gespaard om de verloren koopkracht deels te compenseren. Zonder veel succes. Ook de hoge inflatie (+2,2%) zal in 2017 de Belgen verder verarmen.

De Nationale Bank wijst er verder op dat de taxshift nog altijd niet gefinancierd is. Zoals we bij Beurs.com al vaak gezegd en voorspeld hebben: die Taxshift gaat tegen 2020 een gat creëren van minstens 3 miljard euro (mogelijk zelfs 7 miljard volgens sommige berekeningen!) en dat zal dan weer gecompenseerd worden door nog hogere belastingen.

Bron: Trends, NBB, De Tijd