AEX hard op weg richting de 500

Bijzonder veel nieuws op de Amsterdamse beurs vandaag waar tig bedrijven de kwartaalcijfers presenteren. Het vierde kwartaal van 2016 bleek bijna allen bijzonder gunstig gezind. Zo boekte ABN Amro bijna een kwart meer winst.

De bank profiteerde van een toename van de kredietverlening en flink lagere kredietvoorzieningen. De nettowinst kwam uit op 333 miljoen euro, 23 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2015.

ABN hield over heel 2016 gecorrigeerd voor eenmalige kosten bijna 2,1 miljard euro over, wat neerkomt op een jaarlijkse winstgroei van 8 procent. Op de AEX gaat het aandeel 2,2 procent hoger en weet samen met Heineken en Shell de beurs hoger te trekken.

Ook Flow Traders deed het goed en liet weten dat het de handelsinkomsten in het vierde kwartaal flink heeft zien groeien. Zij sprak zelfs van het beste kwartaal ooit en gaat op de beurs 5,6 procent hoger.

De handelsinkomsten kwamen uit op 69 miljoen euro. Over heel 2016 bedroegen deze inkomsten 250 miljoen euro. Flow Traders zette een kwartaalwinst in de boeken van 25 miljoen euro waarmee de jaarwinst uitkwam op 92 miljoen euro.

Chemiebedrijf DSM liet daarnaast weten in 2016 beter te hebben gepresteerd dan het zelf had verwacht. Het aangepaste bedrijfsresultaat nam met 17 procent toe tot ruim 1,2 miljard euro.

DSM had zelf een prognose uitgesproken voor een winststijging met 10 tot 15 procent. De omzet steeg met 3 procent tot 7,9 miljard euro. Toch blijken beleggers sceptisch en gaat het aandeel 2,1 procent lager.

Ook voedingsmiddelenbedrijf Wessanen liet weten dat zij een goede omzet kende in het vierde kwartaal. Die steeg met 9,6 procent tot 147 miljoen euro. Het bedrijf kon afgelopen jaar profiteren van een aanhoudend groeiende vraag naar duurzame voeding in Europa.

Toch lijkt het bij Wessanen niet allemaal koek en ei, waar een jaar eerder nog een nettowinst werd behaald van ruim 15 miljoen euro, resteert nu slechts een half miljoen euro.

En hoewel er over heel 2016 een opbrengststijging geboekt werd van 9 procent, tot 570 miljoen euro, ging de nettowinst met meer dan een derde omlaag naar 23 miljoen euro. Op de beurs staat het dan ook 9 procent lager.

Andere Nederlandse grootmachten lieten betere resultaten zien. Heineken liet weten dat het meer bier aan de man wist te brengen en voert de AEX aan met een plus van 4 procent.

Ook het resultaat bij Vastned (-3,21%) was hoger dan voorzien, Euronext (+1,6%) wist te profiteren van bezuinigingen en de winst bij AkzoNobel blijft op peil ondanks een omzetdaling. Toch zijn ook hier beleggers niet tevreden en gaat het aandeel 4,4 procent lager.

De AEX staat ondertussen met een plus van 0,2 procent op 495,59. Het lijkt een kwestie van tijd dat de 500-puntengrens doorbroken gaat worden.

Bronnen: DSM, Flow Traders, Wessanen, ABN Amro, IEX, DFT, RTLZ

Foto: Flickr