Europese Centrale Bank boekt meer nettowinst

Het massaal opkopen van obligaties is een lucratief zaakje zo blijkt, de teller van het opkoopprogramma staat ondertussen op 3.770 miljard euro, dat even ter zijde. De Europese Centrale Bank gaf donderdag cijfers vrij waaruit blijkt dat de nettowinst voor 2016 gestegen is naar 1,19 miljard euro, dat is maar liefst 110 miljoen euro meer dan het jaar ervoor.

Een aardig bedrag voor het monetaire instituut te Frankfurt, het opkoopprogramma is de hoofdoorzaak voor de stijging van de nettowinst. Het komt voornamelijk door de inkomsten van de stijgende netto interesten die voortvloeien uit het opkoopprogramma.

Verder hebben ze ook nog een U.S. dollar portefeuille die sinds de stijging van de dollar steeds meer rendement haalt.

De inkomsten die ze verkrijgen door het drukken van geld kreeg door het opkoopprogramma ook een flinke duw in de rug. Op de productie van geld wordt er dus winst gemaakt omdat de productiekosten lager liggen dan de nominale waarde van een munt.

Het opkoopprogramma werd in 2015 in het leven geroepen als reactie op de angst voor deflatie in de eurozone. Het doel van de bazooka is om de economische groei aan te zwengelen en de inflatie richting de twee procent te duwen.

Het geld dat in de reële economie word gepompt, kan door gezinnen en bedrijven worden aangewend om te investeren. Hierdoor hoopt de Europese Centrale Bank dat de economie en de inflatie een opstoot zal krijgen en herstelt tot de gewenste niveaus.

Sinds de start van de bazooka heeft de ECB een extra 1.617 miljard euro gebruikt voor de opkoop van obligaties, dat brengt het totaal naar een absoluut record van 3.770 miljard euro. Het programma zal zeker nog duren tot december dit jaar, het maandelijks bedrag zal verlagen van 80 naar 60 miljard euro.

De Europese Centrale Bank heeft eind januari al 966 miljoen euro verdeeld aan de nationale banken van de eurolanden, de resterende 277 miljoen euro zal eind deze maand verdeeld worden.

Bronnen: De Tijd, RTE

Foto: European Parliament – Flickr