Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Opgepast: banken smeren klanten nieuwe risicovolle producten aan!

Spanjes drie grootste banken: Santander, BBVA en Caixa gaven in de eerste zes weken van dit jaar voor €8,6 miljard aan obligaties uit! Het hoogste bedrag in zulk een korte periode sinds… jawel: 2007, vlak voor de financiële crisis met volle geweld losbarstte.

Santander gaf meer dan de helft van de nieuwe schulden uit: €5,12 miljard. Dat is op zich al verontrustend, maar wat erger is: het geld wordt opgehaald via een nieuw soort obligatie die veel risicovoller is dan ze de naam doet vermoeden…

De senior niet-preferente obligatie is een contradictio in terminis: senior duidt op het feit dat de houders eerst uitbetaald worden in het geval van een faillissement, niet-preferent betekent exact het tegenovergestelde!

Men verkoopt dus schuldpapier van hoog risico alsof het juist heel veilig is… dat doet erg denken aan de rommelkredieten die een AAA-rating kregen in de jaren 2006, 2007, 2008!

Toen kende de financiële creativiteit ook geen grenzen, maar we weten allemaal wat het gevolg daarvan was!

De nieuwe obligaties werden uitgedokterd door Franse banken. Zij zochten een manier om geld op te halen om aan de nieuwe kapitaalbuffers te voldoen. De niet-preferente senior obligatie moet conservatieve beleggers aantrekken zodat ze niet al te hoge rente moeten betalen.

U raadt het al: die beleggers dat zijn pensioenspaarfondsen, goede-huisvader-beleggers en andere onschuldige slachtoffers.

Zij stoppen nu miljarden in deze producten, zullen geen cent meer terugzien als de bank over kop gaat dankzij de bail-in regels en worden niet behoorlijk beloond voor het nemen van dit risico.

En het gebeurt allemaal met de goedkeuring van de Europese commissie, rating agentschappe en nationale regulatoren.

BNP Paribas wil tegen 2019 voor 30 miljard euro van dit risicovol schuldpapier haar klanten aansmeren. Bij Santander gaat het om 28 à 35,5 milard euro… dat is zo’n 40 à 50% van haar huidige marktwaarde!

Maar het totale bedrag van alle Europese banken samen kan oplopen tot €310 miljard: dat is namelijk het vereiste kapitaal dat ze moeten ophalen tegen 2019 om hun balansen terug gezond te maken.

Grootse plannen, maar de vraag die iedereen zich stelt is of we tegen dan niet al in een nieuwe financiële crisis verzeild zullen geraakt zijn!

Bron: ZH
Foto: João Paulo Chagas

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.